Компанията, искаща АЕЦ „Белене", била на няколко месеца

Компанията, искаща АЕЦ „Белене", била на няколко месеца
Консултантът на американския неизвестен „Глобъл пауър консорциум" – Емил Хърсев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американският „Глобъл пауър консорциум", който прояви интерес към проекта за строеж на АЕЦ „Белене" е регистриран преди няколко месеца в САЩ, заяви Емил Хърсев – консултант на чуждестранната компания.

„Говорим за около 9 компании, които имат пряко участие във финансирането, включително и на предпроектното проучване. Дали те ще участват в даването на офертата, това е друг въпрос", посочи Хърсев, цитиран от БГНЕС.

„Някои от тези компании са едни от най-големите в света, това са публични компании. Техният статут на публични компании изисква преди да обявят участието си в проект от такава величина, да анонсират това на борсата, на която се търгуват, на орган, който ги надзирава", каза още консултантът на американската комапния.

Нито Хърсев обаче, нито министър Добрев дадоха повече подробности за компанията, която ненадейно се заинтересува от спрения от българското правителство проект АЕЦ „Белене", а при търсене на името „Глобъл пауър консорциум" в интернет никаква информация не се появява.

Читател на „Дневник" пък изпратил във форума на сайта линк с името на компанията – http://globalpowerconsortium.com, под който обаче се появява сайта на Quantum Group и там няма нито дума за такава компания, нито за неин представител с името Самюел Реди.

В сряда беше съобщено, че неизвестният „Глобъл пауър консорциум" проявява интерес към осъществяване на проекта за строеж на втората атомна централа в България и води преговори с НЕК и руската „Атомстройекспорт".

Малко след като това беше обявено, от руското дружество отрекоха твърденията, че провежда разговори с която и да е компания относно проекта за втора атомна централа в България.

По-късно същия ден обаче министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев потвърди информацията, като подчерта, че инвеститор за „Белене" има, но за да се провеждат каквито и да било преговори българското правителство трябва да получи мандат от Народното събрание.

Председателят на парламента Цецка Цачева от своя страна заяви, че е готова да подготви още в четвъртък като народен представител проекторешение, което ще позволи на правителството да води преговори с частни инвеститори за АЕЦ „Белене".

#Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Цецка Цачева #председател на НС #Народното събрание #Атомстройекспорт #НЕК #Глобъл пауър консорциум #АЕЦ „Белене" #САЩ #Емил Хърсев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници