Добрев: Има инвеститор, който иска АЕЦ „Белене"

Добрев: Има инвеститор, който иска АЕЦ „Белене"
Делян Добрев подчерта, че по света имало „редица централи, които са 100% частни". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има ивеститор, който е проявил интерес към проекта АЕЦ „Белене", но за да се водят преговори с него Народното събрание трябва да даде мандат на правителството, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Това енергийният министър каза, след като се разбра, че неизвестният американски консорциум „Глобъл пауър консорциум" проявява интерес към осъществяване на проекта за строеж на втора атомна централа в България.

„За да се стигне до рестартиране на проекта АЕЦ „Белене", ние трябва да имаме мандат за водене на търговски преговори и тези преговори да завършат с определена оферта на този инвеститор към НЕК и правителството. Ако се стигне до такава оферта, тя ще бъде представена отново в Народното събрание", каза Добрев след края на заседанието на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм, цитиран от БГНЕС.

Добрев припомни, че има решение вече на Народното събрание България да се откаже от „Белене".

„Мандатът за преговори трябва да бъде даден с определени ограничения – да не се обвързваме с държавни или корпоративни гаранции, да не се обвързваме с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията, този инвеститор да покрие до момента направените разходи от НЕК по проекта, за да придобие и активите и пасивите", обясни той.

По думите му трябва да се гарантира ядреният риск и съответно разходите за извеждане от експлоатация на ядрена централа.

„Ако започнем преговори с тази компания, ние ще искаме гаранции, че има финанси и капацитет да реализира един такъв проект в България. Прекратихме проекта, защото държавата нямаше средства да го реализира", добави той.

Делян Добрев подчерта, че по света имало „редица централи, които са 100% частни".

„Подновяването на преговорите с частния инвеститор не означава, че няма да се прави парламентарна комисия за АЕЦ „Белене", за да покажем истината на обществото за това как са сключвани тези договори и споразумения. Не знам доколко, ако приемем новата оферта, могат да станат публични споразумението и допълненията към него, защото те ще станат между „Атомстройекспорт" и тази нова компания", заяви министърът.

Той е категоричен, че изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" все още е опция за България.

„Ако се реализира „Белене", няма да имаме реактор, за който се опитваме да намерим място в хибриден проект, а ще имаме по-голяма гъвкавост по отношение на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", обясни той.

От своя страна Емил Хърсев, който се оказа, че е консултант на чуждестранната компания, проявила интерес към „Белене" обясни, че „Глобъл пауър консорциум" е регистриран преди няколко месеца в САЩ.

„Говорим за около 9 компании, които имат пряко участие във финансирането, включително и на предпроектното проучване. Дали те ще участват в даването на офертата, това е друг въпрос", посочи той.

„Някои от тези компании са едни от най-големите в света, това са публични компании. Техният статут на публични компании изисква преди да обявят участието си в проект от такава величина, да анонсират това на борсата, на която се търгуват, на орган, който ги надзирава", каза още Хърсев в сряда.

Малко след като беше обявено, че американският консорциум се интересува от АЕЦ „Белене" и води преговори с българската НЕК и „Атомстройекспорт", от руското дружество отрекоха тази информация.

#Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #АЕЦ „Белене" #НЕК #Атомстройекспорт #Глобъл пауър консорциум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници