Руският гигант „Мечел“ продава „Топлофикация–Русе“

Руският гигант „Мечел“ продава „Топлофикация–Русе“
Руската компания „Мечел“ продава активи в Европа и бившия СССР, сред които и „Топлофикация–Русе“, в която преди две години придоби 100% от собствеността. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руската компания „Мечел“ продава активи в Европа и бившия СССР, сред които и „Топлофикация–Русе“, в която преди две години придоби 100% от собствеността.

Целта е да се съберат средства за погасяване на натрупани дългове, съобщи московският вестник „Ведомости“, цитиран от „Дневник“.

Намерението на металургичния гигант да се оттегли от т.нар. непрофилни активи бе обявено през май, а във вторник бе разпространен и подробният списък с предприятия и търговски дружества в България, Румъния, Литва, Украйна, Казахстан и Великобритания.

На стратегически партньор ще бъде предложен и дял от до 25% от добивната „Мечел-майнинг“, оценяван от експерти до 4 млрд. долара.

Чистите дългове на „Мечел“ обаче са наближили 8,8 млрд. долара и още през зимата компанията е започнала да забавя някои погасителни вноски и да преговаря с банки кредитори за рефинансиране или предоговаряне на условията по заемите.

Вестник „Ведомости“ цитира експерти, според които има и негативен сценарий, при който активите в чужбина ще бъдат продадени на символична цена само и само да се освободи компанията от свързаните с тях дългове за близо 500 млн. долара.

В оптимистичния вариант ще могат да се съберат 1,5-2 млрд. долара, а с продажбата на дела в „Мечел-майнинг“ няма да се бърза.

Изданието посочва още, че през тази година руснаците трябва да изплатят 2,7 млрд. долара на кредиторите си, а според рейтинговата агенция „Мудис“ още от 2011 г. паричният поток на „Мечел“ е негативен (минус 1,2 млрд. долара) и тенденцията ще се запази до 2015 г. включително.

#Великобритания #Казахстан #Украйна #Литва #Румъния #България #вестник „Ведомости“ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници