Парламентът избира своите представители във ВСС

Парламентът избира своите представители във ВСС
Парламентът избира 11-мата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от своята квота сред общо 17 кандидати, които представиха концепциите си в началото на месеца. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът избира 11-мата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от своята квота сред общо 17 кандидати, които представиха концепциите си в началото на месеца.

Вече са известни имената на останалите членове на новия съвет - от квотата на съдиите, прокурорите и следователите.

Изборът на ВСС е от изключителна важност за правосъдната система, защото този орган назначава, повишава и наказва съдиите и прокурорите в България.

Въпреки безпрецедентната публичност на процеса по избор на нов състав на ВСС, през миналата седмица имената на някои членове бяха спрегнати като „сигурни", посочва „Дневник".

Магистрати коментираха, че неслучайно изборът на парламентарната квота е последен.

Според информация на „Капитал" от събота, ГЕРБ и останалите партии са си разпределили местата в новия ВСС по схемата 5:2:2:1:1, което означава, че управляващата партия ще получи най-много места, а по две ще са за ДПС и БСП и по едно за кандидатите на Яне Янев и „Атака" .

Миналата седмица станаха известни и имената на членовете на ВСС от професионалната квота.

Това са шестима съдии - Юлия Ковачева, Върховния административен съд (ВАС), Милка Итова, съдия в Софийския градски съд (СГС), Даниела Костова от Окръжния съд във Варна, Галя Георгиева - Апелативен съд - Пловдив и Калин Калпакчиев - съдия в Апелативен съд - София.

Четиримата прокурори в новия ВСС ще бъдат Михаил Кожарев, заместник- главен прокурор на Върховна административна прокуратура, и Елка Атанасова, окръжен прокурор на Благоевград, Камен Ситнилски, заместник-главен прокурор на Върховната касационна прокуратура, и Румен Боев, прокурор в Апелативна прокуратура-Пловдив.

Зам.-директорът на Националната следствена служба Румен Георгиев е представителят на следователите.

#ВСС #Висш съдебен съвет #парламентарна квота #професионална квота

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници