Протест на шофьори остави 1/3 от Пловдив без градски транспорт

Протест на шофьори остави 1/3 от Пловдив без градски транспорт
Заради протеста собственикът на фирма „Градски транспорт“ е уволнил двамата си заместници, както и трима работници, сочени за организатори на бойкота. Във вторник и част от протестиращите вече са дисциплинарно уволнени. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Протест на служителите на градския транспорт в Пловдив остави 1/3 от града без превоз за втори ден.

Шофьорите протестират заради неизплатени заплати, а вече има и дисциплинарно уволнени заради бунта, предаде БНР.

Във вторник са излезли на работа само водачите на 30 автобуса. Останалите, обслужващи 8 от линиите на масовия транспорт в Пловдив и още толкова тролейбусни маршрути, не работят.

Мажоритарният собственик на фирма „Градски транспорт“ и бивш общински съветник от БСП Ангел Батаклиев от началото на 2011 г. плаща само 60% от възнагражденията.

Фирмата пък обслужва 30% от транспортната мрежа в града под тепетата и има договор с общината до 2020 г.

Заради протеста Ангел Батаклиев е уволнил двамата си заместници Петър Неделчев и Генчо Енев, както и трима работници, сочени за организатори на бойкота.

Във вторник и част от протестиращите вече са дисциплинарно уволнени.

Някои от стачкуващите шофьори обаче твърдят, че автобусите на „Градски транспорт“ са опасни за пътниците.

По думите им поради липса на средства автобусите не получават необходимата редовна техническа поддръжка.

„Управляваме автобуси убийци, возим хора, а не картофи“, казаха протестиращите и поискаха проверка от ДАИ.

Ангел Батаклиев обаче заяви, че не се страхува от никакви проверки и е готов да инициира създаването на Обществен съвет и да отвори вратите на дружеството, което управлява.

По думите му причина за състоянието и недостига на средства е нерентабилността на линиите, които държи фирмата, и дублирането им от други превозвачи. По този начин нямало шанс да се събере какъвто и да е оборот.

„Дружеството е недофинансирано. Разходите са 950 000 лв., а приходите около 650 000 лв. – от продажба на билети и субсидиране от общината“, каза още собственикът на „Градски транспорт“ и заяви, че шофьорите сами са отговорни за поддръжката на автобусите.

Междувременно от Община Пловдив са започнали процедура за прекратяване на договора за тролейбусен превоз, а заради дългове от над 22 000 лв. в понеделник електроразпределителното дружество ЕВН спря тока на тролейбусната мрежа за около 2 часа.

От ЕВН заплашиха „Градски транспорт“, че ако не се издължи до ден, в сряда ще спре електроподаването и Пловдив ще остане без тролеи.

#ЕВН #дисциплинарно уволнение #протест #Ангел Батаклиев #фирма „Градски транспорт“ #тролейбус #автобус #градски транспорт #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници