Проф. д-р Красимир Гигов пред Novinite.bg: Вярвайте повече на науката и лекарите, ваксинирайте се!

Проф. д-р Красимир Гигов пред Novinite.bg: Вярвайте повече на науката и лекарите, ваксинирайте се!
A A+ A++ A

Проф. д-р Красимир Гигов е генерален директор на БЧК от 2019 г. насам.Последователно е преподавател, старши преподавател, началник-катедра, зам.-началник на ВМА, два пъти главен секретар на Министерство на здравеопазването. Носител е на Златен почетен знак на Министерството /I степен с лента/ за изключителните му заслуги към МЗ и проявените от него висок професионализъм, отговорност, лоялност и всеотдайност, както и за приноса му в провеждането и развитието на държавната политика в сферата на медицинското осигуряване при бедствия и екстремни ситуации. Допринесъл е съществено и за подготовката на здравната система в Алжир за действия в кризисни ситуации, национален представител в Смесения медицински комитет на НАТО, председател на Националното дружество по Медицина на катастрофите, член на WADEM,на  SNMC и др. Той разказва повече за всеобхватните дейности, които Българският Червен кръст реализира в отговор на пандемията у нас.

Специално за читателите на NOVINITE.BG проф. д-р Гигов бе така любезен да разкаже повече за дейността на БЧК.

Проф. Гигов, лятото е в разгара си и курортите ни започнаха да се пълнят с туристи. Какви инициативи предвижда БЧК във връзка с безопасността на почиващите?

Част от приоритетните дейности на БЧК са планинското и водното спасяване. Водноспасителната служба работи за превенция и намаляване на водния травматизъм, както и за професионалната подготовка на спасители за водни площи.  Само от началото на тази година досега са обучени 400 души за работа на басейни и 200 – за море. След приключване на обучението им те са на разпореждане на концесионерите на плажовете и се грижат за безопасността на почиващите.Провеждат се и летни училища и турнири за деца, по време на които те се запознават с правилата за безопасност и се обучават във водноспасителен минимум. Ние сме убедени, че превенцията на водния травматизъм трябва да започва от ранна детска възраст.

През последните години летният сезон създава много работа и на планинските спасители на БЧК поради увеличения приток на туристи в планините, но ПСС е в непрестанна готовност да съдейства. С цел превенция  непрекъснато се публикуват предупреждения за спазване на правилата за безопасно поведение в планините както на сайта на ПСС, така и в медиите, поставят се информационни табели в най-застрашените от инциденти планински райони, разпространяват се листовки с указания.

Макар че към момента коронавирусът е в отстъпление, какви мерки предприема и каква помощ оказва БЧК в борбата с COVID-19?

Като най-голямата хуманитарна организация у нас, която подпомага държавнитеинституции в борбата им с пандемията, ние ежедневно се сблъскваме с нейните последици и ясно осъзнаваме трудността на ситуацията. Вече втора година чрез нашите доброволци и областни структури ние не спираме даподпомагаме не само лечебни заведения в цялата страна и медиците, работещи на първа линия, но и хилядите българи, засегнати по един или друг начин от пандемията и нейните неизбежни икономически и социални последици.

От средата на март 2020 г. до момента, над 120 хил. души са получили хранителни пакети, а близо 3 212 000 лични предпазни средства са предоставени за нуждите на медицинския персонал. Организацията предостави на болниците и специализирана медицинска апаратура и имущество от бедствения резерв, PCR и бързи тестове, както и консумативи за тях, медикаменти и мн. др.

Стартирахме и програмата „Дейности в отговор на COVID-19“, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) като част от Глобалния апел на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за борбас COVID-19. Благодарение на нея успяхме на помогнем на над 40 000 души.

За голямо съжаление, едни от сериозните последици от пандемията са предизвикани от дългата изолация, която е катализатор за психическите проблеми. Ето защо ние възобновихме дейността на националния онлайн чат за психосоциална помощ, а в Пловдив бе открит Контактен център за психосоциална подкрепа, който поддържа гореща телефонна линия за цялата страна. Открит бе и Национален кризисен оперативен център в НУЛЦ на БЧК в Лозен. Близо 16 000 са консултациите, които нашите специалисти са дали на нуждаещи се от психосоциална и емоционалнаподкрепа.

Българският Червен кръст, съвместно с M3 Communications Group, Inc., реализира и информационната кампания „Направи го за тези, които обичаш“. Опитахме се да предизвикаме емоционален отзвук и реакция у хората. Да им напомним, че спазването на мерките е важно всеки ден, заради всеки отнас – заради нашите приятели, близки, колеги. Наши доброволци се включват активно и в информационната кампания, организирана от регионалните здравни инспекции „България се ваксинира срещу COVID-19 - информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“.

Какви други фондонабирателни активности са актуални към момента?

БЧК реализира кампании със свои дългогодишни корпоративни партньори.  В подкрепа на Програма „Топъл обяд“ имаме две целогодишни кампании, с „Техносим“ EАД чрез отчисляване на средства от продажбата на керемиди и с „Джей енд Ти Сървисиз“ чрез отчисляване на средства от стойността на всеки кредит, получен от участие в онлайн проучвания. В подкрепа на Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътни инциденти, БЧК реализира съвместна кампания с CreDirect чрез ежемесечни дарения на суми. Съвместна благотворителна кампания „Купи и дари“ се реализира вече 5 години с БИЛА-България. Всеки, който желае, може да закупи трайни пакетирани хранителни продукти и да ги постави в специално брандирани колички с логото на БЧК във всички магазини от веригата в цялата страна. Продуктите се предоставят на социално слаби граждани и на институции за възрастни хора и деца.

С Хюманита АД вече 6-а година провеждаме мащабна национална кампания за популяризиране на системата за ефективно събиране и оползотворяване на текстилни продукти чрез контейнери, поставени на територията на София, Пловдив, Варна, Перник и Кюстендил. Броят им вече е 115. 

 Има ли достатъчно доброволци в България, сравнено с други европейски държави?

Всяко национално дружество на Червения кръст и Червения полумесец прави своите анализи на база на моментната нужда от доброволци – това съотношение зависи от спецификата и контекста на съответната държава, вида и мащаба на бедствието, на конкретните нужди. За България и за Българския Червен кръст е важно, че имаме много голям наличен ресурс – близо 200 000 дългосрочни доброволци и съмишленици, половината от които в младежка възраст. Това са хора, извършващи ежедневни и традиционни дейности на организацията. Разполагаме и със специализирани екипи за работа при бедствени и кризисни ситуации, планински и водни спасители, които се обучават и реагират ежедневно на инциденти.

Когато е нужно, множество спонтанно решили да доброволстват хора се присъединяват към нас и подпомагат дейността ни, както беше по време на пандемията. Областната ни организация в Пловдив например привлече допълнително над 250 души, които помагаха всекидневно на нашите доброволци. Доброволчеството е в своя подем и хората в България отварят душите си и доброволстват, когато това е нужно.

Как се става доброволец по оказване на първа долекарска помощ?

Всеки човек може да стане доброволец на БЧК, след като се свърже с областната организация, в която би искал да доброволства, като контакти на колегите могат да бъдат намерени на страницата на БЧК, redcrsoss.bg, където може да се намери и бутон „Стани доброволец“. Когато станеш доброволец, може да се профилираш в съответната дейност на организацията, включително и първа помощ.

Кои програми на БЧК, според Вас, имат най-голяма нужда от помощ от страна на обществото?

Българският Червен кръст оказва помощ на най-уязвимите групи в обществото, като деца от социално-слаби семейства, самотни хронично болни възрастни хора, пострадали при бедствия, аварии и кризи. За тази цел имаме различни програми и проекти, чрез които оказваме помощ.Най-успешни и дългогодишни са програмите „Топъл обяд“ и „Домашни грижи“.

Основната цел на Програма „Топъл обяд“, която стартира през 2004 г., е да подпомага деца в неравностойно положение: сираци, деца на безработни родители, от многодетни семейства и др., и да ги върне в класните стаи. Всеки ден през учебната година те получават безплатна топла храна, което е важно за тяхното нормално физическо развитие и съдейства за намаляване на заболеваемостта, произтичаща от нередовното и непълноценно хранене. До момента е осигурена храна на 19 034 деца, което е 1 426 779  обяда.

Програмата „Домашни грижи“ стартира през 2003 г. със създаването на центрове „Домашни грижи” и има за цел предоставяне на здравни грижи и социални услуги в домовете на самотни възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания. Екипи от висококвалифицирани домашни помощници и медицински сестри им помагат за преодоляване на здравословните проблеми и справяне с домакинството. Чрез програмата се намалява социалната изолация на възрастните хора и се предотвратява постъпването в болница или институция.

БЧК е създал и различни фондове за набиране на средства в помощ на други уязвими групи, като Фонд „Милосърдие“, „Национален дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП“, „Фонд за подпомагане на пострадали при бедствия, аварии и кризи“, Фонд „Добротворчество“ /за творческо развиване на деца със специфични потребности и нисък социален статус/, Наблюдавано жилище „Шарената къща“ и  др.

Какви кампании предстоят на Българския Червен кръст?

БЧК продължава да реализира Националната благотворителна кампания „Заедно срещу COVID-19”.  Със съвместни усилия и с помощта на корпоративни партньори и граждани успяхме да наберем приблизително 2 000 000 лв. и материални дарения на стойност над 1 550 000 лв., с които обезпечихме нуждите от медицинска техника, апаратура, консумативи и др.  на общински и държавни лечебни заведения и лични предпазни средства за медиците на първа линия. Кампанията продължава и всеки, който желае, може да ни подкрепи онлайн на сайта на организацията, чрез SMS на номер 1466, както и чрез дарение по банкова сметка.

На кратък номер 1255 пък може да дарите 1 лв. чрез SMS за безплатна храна в училище на нуждаещо се дете

Какво още бихте казали на читателите на NOVINITE.BG?

Българският Червен кръст с изключителна отговорност подпомага нуждаещи се общности, както и държавните институции в хуманитарната сфера, особено сега, в сериозната  здравна, социална и икономическа криза, породена от пандемията. Призивът ни е да вярваме повече на науката и на хората, на които само преди година ръкопляскахме всяка вечер от домовете си. Има само един начин, по който можем да се върнем към нормалния си начин на живот и това е като се ваксинираме. Убеден съм, че това е най-доброто, което можем да направим за себе си, за семействата и близките си и за всички около нас. Няма друг начин, по който тази пандемия да бъде пречупена и да бъде предотвратена появата на нови мутации навируса. Само така ще си върнем свободата!

 

Интервю на Ани Романова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »