200 млн. лв. приходи от концесии до края на 2012 г., изчисли Добрев

200 млн. лв. приходи от концесии до края на 2012 г., изчисли Добрев
Делян Добрев обяви, че дадените в последната година и половина разрешения за търсене и проучване и предоставените концесии ще доведат до инвестиции от над 500 млн. лв. в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приходите от концесионни възнаграждения до края на 2012 г. ще бъдат в размер на близо 200 млн. лв., изчисли министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Пловдив.

Той участва в конференция, посветена на устойчивото развитие на минерално-суровинната индустрия в Европа, съобщиха от МИЕТ.

След промените в Закона за подземните богатства, според които 50% от концесионните възнаграждения остават в приход на общините, през 2011 г. приходите от концесии са повече от 63 млн. лв., отбеляза Делян Добрев.

Той определи създаването на Единния орган за управление на подземните богатства като една от най-успешните реформи на правителството.

Делян Добрев обяви, че дадените в последната година и половина разрешения за търсене и проучване и предоставените концесии ще доведат до инвестиции от над 500 млн. лв. в България.

Той заяви, че в резултат на дейността на Единния орган към момента действащите и контролирани договори за добив са 500 броя, а тези за търсене и проучване – 120.

Делян Добрев изрази увереност, че благодарение на предоставените концесии ще бъдат разкрити хиляди работни места и посочи за пример гр. Мадан, където в следващите 6 месеца ще бъдат разкрити около 2000 нови работни места от концесионни договори.

„Добивната индустрия е един от секторите в икономиката, които дори и в период на криза отбелязва ръст от 13%“, подчерта икономическият министър.

По думите му добивният отрасъл е от решаващо значение както за българската, така и за европейската икономика и неговото устойчиво развитие гарантира сигурни приходи за страните, разкриване на нови работни места и ефективно оползотворяване на природните ресурси.

#Делян Добрев #министър на икономиката #концесии #приходи #МИЕТ #Закон за подземните богатства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници