ОССЕ: Изборите в Беларус не бяха свободни, нито безпристрастни или конкурентни

ОССЕ: Изборите в Беларус не бяха свободни, нито безпристрастни или конкурентни
Членове на избирателна комисия изпразват урната, за да преброят гласовете след края на изборния ден в Беларус на 23 септември. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) разкритикува сериозно парламентарните избори в Беларус, проведени на 23 септември и спечелени от управляващата партия на президента Александрър Лукашенко.

„Парламентарните избори, спечелени от управляващите в Беларус, не бяха нито свободни, нито безпристрастни, нито конкурентни“, съобщиха наблюдатели от ОССЕ.

Според специалния координатор на наблюдателната мисия на ОССЕ Матео Мекаки изборите не са били коректни от самото начало.

„Свободните избори зависят от това дали хората могат да говорят свободно, да се организират и да се кандидатират за даден пост, а ние не видяхме това в тази кампания“, заяви той.

Антонио Милошоски, ръководител на дългосрочната наблюдателна мисия, заяви, че има „сериозно безпокойство“ заради липсата на подходящи процедури за броене на гласовете или за начини резултатите от изборите да бъдат проверени.

„Липсата на неутралност и безпристрастност от страна на избирателните комисии значително подкопава общественото доверие в процеса“, изтъкна Антонио Милошоски.

Властите заявиха, че избирателната активност на вчерашния вот е била 74,2%, но според опозицията действителната активност е едва наполовина на тази цифра.

Те заявиха, че официалната избирателна активност е била надута в резултат на явни фалшификации.

„Трайната липса на подходящо очертани процедури за преброяване означава, че честно преброяване не може да бъде гарантирано“, съобщиха наблюдателите в комюнике.

„Значителен брой наблюдатели не получиха възможност да наблюдават преброяването и оцениха процеса негативно в значителен брой наблюдавани избирателни секции“, се допълва в комюникето.

То определя предизборната кампания като „едва видима“, а медийното й отразяване като „съсредоточено върху президента Александър Лукашенко и правителството с минимално внимание към кандидатите“.

#Беларус #парламентарни избори #Александър Лукашенко #президент на Беларус #ОССЕ #Антонио Милошоски #наблюдатели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници