Беларуската опозиционерка Тихановская призовава България да подкрепя украинците

Беларуската опозиционерка Тихановская призовава България да подкрепя украинците

BTA

A A+ A++ A

Министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се срещнаха с лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановская в Министерския съвет. На срещата тя призова българския народ да подкрепя украинците.

"Беларус е пример как във високоразвита европейска държава може да бъдат счупени демократичните правила и резултатът от това да бъде установяването на една диктатура, която не позволява развитието на опозиционно демократично движение в държавата. Изборът е ако имате различно мнение от управляващите или да попаднете в затвора, или да напуснете държавата. Няма държава, която да е застрахована от такова развитие", каза премиерът Денков.

По думите му единствената застраховка това да не се случи е да бъдат спазвани демократичните правила, да няма хора с неограничена власт, мандатите на президентите да бъдат ограничени, защото "историята показва, че изкушението да се отиде към диктаторски режим, историята показва, че е изключително голямо".

"Опонентите на управляващите в Беларус, които се опълчиха, може да бъдат задържани години наред. Ние показахме, че сме на страната на украинците, защото те се грижат не само за своята страна, но ние сме взаимно свързани. В Беларус не може да има мир и сигурност при тези условия. Ние призоваваме България да подкрепя украинците. Ние сме изправени пред окупация. В Украйна се борят срещу руските ракети, докато в Беларус се борим срещу подчиняване на нашите институции. Русия се опитва да унищожи нашия народ. Насърчавам българското правителство и народ да подкрепя Беларус срещу руските амбиции. Беларуският режим е свързан с Путин. Докато беларусите подкрепят украинците, не сме сами в нашата битка", каза Светлана Тихановская, лидер на беларуската опозиция.

Вицепремиерът Мария Габриел осъди остро съучастието на Беларус в зверствата на Русия. "Ние осъждаме ролята на Минск като съучастник на Русия. Трябва да бъдем бдителни по отношение на заобикаляне на санкциите. Ние заставаме зад европейската подкрепа към беларуския народ. България ясно и последователно подкрепя тези усилия", съобщи тя.

#Беларус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници