Костов: България не дължи нищо на Русия за АЕЦ „Белене"

Костов: България не дължи нищо на Русия за АЕЦ „Белене"
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България и по-специално Националната електрическа компания НЕК не дължат неустойки на Русия заради спирането на проекта за АЕЦ „Белене", според бившия премиер Иван Костов.

„Не нивото на доходите, а безработицата е основната причина за тежкото положение на българските семейства", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов във Варна в събота, цитиран от БТА.

Според него вдигането на заплатите е предизборен ход на ГЕРБ, а реалното изпълнение на планираните повишения ще стане ясно, когато в парламента бъде внесен проектобюджетът за 2013 година.

За АЕЦ "Белене" Костов посочи, че страната ни не дължи пари на Русия, въпреки че руската атомна корпорация "Росатом" и нейното дъщерно дружество "Атомстройекспорт" са завели иск за 1 млрд. евро срещу България в международния арбитражен съд в Париж.

Той обаче призова правителството да анализира по-дълбоко поведението на руската държава, като за целта потърси помощта включително на експерти от Брюксел.

"Идва краят на руското господство на газовия и нефтен пазар в Европа", каза Костов.

Според него в настоящата ситуация изпълнението на проекта "Южен поток" е обречено.

По думите му България ще може да разчита на новооткритите количества газ в икономическите води на Кипър и Израел. Този газ може да измести всички доставчици, тъй като е в непосредствена близост, това са евтини енергийни ресурси и ще помогнат да се върне поне част от конкурентоспособността на икономиката ни, бе позицията на Костов.

Костов посочи монополите и злоупотребата с господстващо положение на пазара като най-сериозен проблем пред икономиката. Наложителна е сериозна промяна в политиката, която да върне конкуренцията и да даде шанс на малкия и средния бизнес, смята той.

Лидерът на ДСБ не изключи ГЕРБ да спечели втори мандат, но прогнозира, че следващият кабинет ще бъде коалиционен. Той очаква в предизборната кампания всички партии, без ДСБ, да се преструват на някаква алтернатива, но без да горят мостовете помежду си, за да могат да се обединят след вота.

#Иван Костов #ДСБ #Демократи за силна България #АЕЦ "Белене" #Атомстройекспорт #Росатом #Русия #ГЕРБ #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници