Ковачева очаква новият ВСС да работи ефективно

Ковачева очаква новият ВСС да работи ефективно
Министърът на правосъдието се срещна с шестимата съдии от професионалната квота от новия състав на ВСС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Като правосъден министър и председател на Висшия съдебен съвет Диана Ковачева изрази надежда, че новият състав на Съвета ще работи ефективно и в добро сътрудничество с другите институции и неправителствените организации.

Очакванията си Диана Ковачева представи на среща с шестимата съдии, избрани от съдийската квота за членове на новия ВСС - Камен Иванов, Юлия Ковачева, Милка Итова, Даниела Костова, Галя Георгиева и Калин Калпакчиев, съобщиха от правосъдното ведомство.

Министърът на правосъдието не пропусна да отбележи, че към работата на новия ВСС има високи изисквания както от българските граждани, така и от Брюксел.

„Очаквам експертен разговор по петте приоритета на новия ВСС – натовареност, дисциплинарна практика, атестиране, кариерно развитие и електронно правосъдие," заяви по време на срещата Диана Ковачева.

Тя каза, че очаква новият състав на ВСС бързо да изработи правилник за работата си.

Министърът подчерта, че е важно да се формират своевременно комисиите към ВСС, като се утвърди практика в атестационната комисия съдии да атестират съдии, а прокурори – прокурори.

Участниците в срещата се обединиха около становището, че приоритетите са общи и са от полза за съдебната система и гражданите.

Диана Ковачева ще се срещне и с избраните членове на ВСС от прокурорската и следователската квота.

Тя ще има среща и с избраните от Народното събрание магистрати за членове на ВСС, които ще бъдат определени на 26 септември.

#Диана Ковачева #министър на правосъдието #ВСС #Висш съдебен съвет #професионална квота #парламентарна квота #Камен Иванов #Юлия Ковачева #Милка Итова #Даниела Костова #Галя Георгиева #Калин Калпакчиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници