Велчев: Не отлагайте избора на главен прокурор!

Велчев: Не отлагайте избора на главен прокурор!
Още в началото на дискусията Велчев се пошегува, че за него е приятна изненада да види толкова много прокурори в 9:00 часа на работа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Борис Велчев апелира към бъдещите представители на прокуратурата да издигнат кандидатура за главен прокурор и то „да не го отлагат дълго".

Той откри общото събрание на представителите на държавното обвинение, които в петък от 13 кандидати трябва да изберат четирима свои представители в новия Висш съдебен съвет (ВСС), предаде БГНЕС.

Велчев посочи, че след като бъдат избрани, те имат една особена функция, заради особеното съвпадение на обстоятелства практически веднага биха могли да започнат процедура за избор на нов главен прокурор.

„Той може да бъде номиниран, обсъждан и разбира се избран още тази есен", каза Борис Велчев.

„На кой друг му отива най-много от квотите на ВСС да издигне кандидатура за главен прокурор на Република България? Ясно, че ако някаква квота, някаква колегия, която да е заинтересована, да се направи един достатъчно убедителен избор – това е на първо място квотата на прокурорите", посочи той.

Обвинител номер едно апелира към бъдещите членове на ВСС, след като бъдат избрани, сериозно да се замислят по този въпрос и ги посъветва да влязат във връзка с прокурорите, които евентуално ще бъдат избрани и от НС, и заедно да потърсят такава кандидатура, която да е убедителна за цялата колегия.

„Не го отлагайте дълго, защото законът и без това ви притиска със срокове”, посъветва Велчев.

По отношение на 13-те кандидати за ВСС от прокурорската квота ръководителят на държавното обвинение подчерта, че всеки един от тях е силен.

„Аз се радвам, че прокуратурата успя да излъчи толкова авторитетен отбор. Които и четирима от тези 13 да изберем, прокуратурата ще има достойни представители във ВСС", каза Велчев.

Главният прокурор помоли кандидатите да концентрират изказванията си не върху преразказ на концепциите си, а върху отговорите на въпроси, и да не използват лозунги, които лично него го уморявали.

„Надявам се кандидатите да се разкрият в най-добрата си светлина и е добре това да стане, чрез въпросите", заяви Велчев.

Според него досега обвинението е имало четирима добри представители във ВСС и като не ги видя поканени в залата заяви, че не е честно.

След като откри събранието, Борис Велчев го напусна, така както преди 5 годни, отново с ясната убеденост, че е необходимо, „за да може събранието да се проведе максимално свободно, без никаква автоцензура, тъй като форумът дава възможност за максимално свободна искрена, честна дискусия”.

Още в началото на дискусията пък той се пошегува, че за него е приятна изненада да види толкова много прокурори в 9:00 часа на работа.

Единодушно за председател на събранието делегатите избраха Ангел Ангелов от Върховна административна прокуратура (ВАП).

#Борис Велчев #главен прокурор #ВСС #Висш съдебен съвет #България #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите