Хенри Кисинджър алармира: Иде денят на Страшния съд!

Хенри Кисинджър алармира: Иде денят на Страшния съд!
A A+ A++ A

Хенри Кисинджър, който беше държавен секретар на САЩ по време на ерата на президента Ричард Никсън, предупреди, че заплахата от ядрено оръжие се добавя към заплахата от изкуствения интелект.

Според него това може да доведе до "Нов Съден ден”.

В началото на 70-те години, когато Съветският съюз беше главният враг на Америка, Кисинджър разработи програма за нормализиране на отношенията между САЩ и Китай. Целта му бе да принуди Кремъл да похарчи повече ресурси за осигуряване на източните си граници.

Курсът на бившия президент Доналд Тръмп, потвърден в почти всички аспекти от Джо Байдън, неутрализира резултатите от политиката на сътрудничество с Китай.

97-годишният Кисинджър смята, че съперничеството между двете суперсили крие повече рискове от Студената война със СССР, пише вестник "Независимая газета".

Говорейки на форума по международни отношения в Седона, Кисинджър нарече кризата в отношенията с Китай "най-големия проблем за Америка и света".

"За първи път в историята има шанс човечеството да престане да съществува. Създадохме технология, която надминава всичко, което бихме могли да си представим преди 70 години ", казва бившият шеф на американската дипломация, бивш помощник на президента на САЩ по националната сигурност.

Кисинджър направи този коментар, след като ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви, че следващата голяма война "ще бъде много по-различна" от тази, която американците са водили преди.

Бившият държавен секретар е съгласен с това твърдение. Той припомни, че по време на съветско-американската конфронтация ядрените оръжия служат като сериозна заплаха.

Сега изкуственият интелект е добавен към ядрените технологии. Китай и САЩ са лидери в тази област. Това още повече приближава заплахата от "Страшния съд".

Използването на високи технологии в областта на изкуствения интелект означава, че човекът и машината стават партньори и машините могат да придобият способността да вземат собствени решения. "В хода на военен конфликт между високотехнологичните сили това ще има колосални последици", убеден е Кисинджър.

Той разви своите възгледи за настоящите отношения между САЩ и Китай в интервю за германския вестник Welt, цитиран от Епицентър.бг.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »