Сръбската църква не дава Косово за ЕС

Сръбската църква не дава Косово за ЕС
Сръбската православна църква настоява Сърбия да се откаже от Европейския съюз заради запазването на Косово. Снимка: guardian.co.uk
A A+ A++ A

Сръбската православна църква настоява Сърбия да се откаже от Европейския съюз заради запазването на Косово.

„Православното духовенство призовава властите на страната да си дадат сметка, че има алтернатива за влизането в Евросъюза, и да не обричат на беда сърбите в Косово заради мечтите за членство в ЕС“, се казва в разпространена декларация на Сръбската православна църква във връзка със задълбочаването на кризата в Косово, съобщи БГНЕС, позовавайки се на РИА „Новости“.

Съобщаваме на президента и на правителството на Сърбия, че църквата очаква от тях да не изоставят сръбския народ в Стара Сърбия – както навсякъде в Европа векове преди Йосиф Броз Тито наричаха Косово и Метохия, заради химерата, наречена „статут на кандидатка за членство в Евросъюза“, се изтъква в декларацията на архиерейския синод на Сръбската православна църква.

През последните месеци напрежението в Северно Косово силно се изостри. В знак на протест срещу действията на властите в Прищина сърбите издигнаха барикади по пътищата, които военни от мисията под командването на НАТО в Косово (КФОР) се опитват да премахнат.

Във вторник сръбският президент Борис Тадич призова косовските сърби да премахнат барикадите. Искането му бе подкрепено от западните сили, а косовските сърби го определиха като неприемливо.

На брифинг в Москва официалният представител на руското външно министерство Александър Лукашевич съобщи, че обръщението на косовски сърби към руското ръководство за предоставяне на руско гражданство е било докладвано на президента на Руската федерация, но не може да бъде удовлетворено по силата на нормите на руското законодателство за гражданството.

Президентът обаче е наредил на косовските сърби да бъде оказвана подкрепа по други начини.

#православна църква #Сърбия #Косово #ЕС #Европейския съюз #Борис Тадич #президент #сърби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници