„Фич": Кризата в Европа няма да свърши скоро

„Фич": Кризата в Европа няма да свърши скоро
Офисът на "Фич" в Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската криза е далеч от своя край, въпреки отбелязание напредък, коментират експертите от рейтинговата агенция „Фич".

Според „Фич" валутният съюз ще продължи да съществува, но рисковете по постигнатите от европейските лидери споразумение все още са високи, предаде БГНЕС, цитирайки агенцията.

Агенцията отбелязва, че напредък е отбелязан само при финансирането на държавите от Европейската централна банка (ЕЦБ), банковият надзор в Еврозоната, осигурена са финансова защита и структурна икономическа реформа.

По отношение на бюджетната интеграция и политическите и институционални реформи все още се очаква положително развитие, посочват още анализаторите от „Фич".

В началото на септември ЕЦБ одобри новата програма за неограничено изкупуване на облигации на страните от Еврозоната, с което отстрани рисковете пред еврото.

Според данните за септември обаче тази агресивна политика не успява да вдъхне голямо подобрение в бизнес настроенията, съобщи „Дневник", цитирайки „Ройтерс".

"Предложението на ЕК за създаването на единен надзорен орган в банковия сектор на Еврозоната трябва да отстрани проблема, когато слабият банков сектор оказва влияние върху кредитоспособността на държавата", отбелязват експертите на "Фич".

Приоритет за периферните страни от Еврозоната остава провеждането на структурните реформи, които ще подобрят потенциала им за икономически растеж, смятат от "Фич".

Преди дни германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа може да упражнява влияние на световната сцена, само ако разреши дълговата си криза и стимулира собствената си икономическа сила.

#ЕС #ЕК #Ангела Меркел #Европейска централна банка #ЕЦБ #криза #облигации #еврозона #еврозоната #евро #валута #„Фич“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници