Пандемията в развитие: Испания затяга мерките, черни рекорди в Бразилия

Пандемията в развитие: Испания затяга мерките, черни рекорди в Бразилия
A A+ A++ A

Властите в няколко испански области затегнаха ограниченията заради коронавируса днес в опит да овладеят нарастването на новите случаи на зараза и да предотвратят тяхното преминаване в четвърта инфекциозна вълна, предаде Ройтерс.

Испания се справя по-добре от съседна Франция, където нивото на зараза доведе до невиждани за последните пет месеца нива на хоспитализациите. Но в последните три седмици ежедневните случаи на зараза отново бележат ръст в иберийската страна. 

През последните 14 дни случаите на зараза в Испания са средно 165 на 100 000 жители, а в средата на март те бяха едва 128 на 100 000 души. Но все пак те са далеч от пика от втората половина на януари, когато бяха 900 на 100 000 жители.

Има безпокойство, че увеличените социални контакти по Великден могат да влошат обстановката. Ето защо властите на Каталуния казаха, че налагат забрана на жителите да пътуват извън окръзите на местопребиваване. Мярката влиза в сила от петък.

В Страната на баските се преустановяват пътуванията по несъществени причини от и в областната столица Витория-Гастейс и в провинция Алава, където случаите на зараза са 400 на 100 000 души. Сходни мерки са взети и в град Тарасона в областта Арагона.

По-късно днес ще бъде внесена и яснота в правилата за носене на маски на плажовете, след като бе приет нов национален закон, който ги прави задължителни дори и при наличие на физическа дистанция и това породи повсеместно объркване

Няма да има национален локдаун в Бразилия. Това обяви президентът Жаир Болсонаро след шокиращия бум на коронавируса в страната. Вчера Бразилия отбеляза черен рекорд с над 4 000 починали за един ден.

„Няма да възприемем тази политика, всичко да е затворено и всички да си стоят у дома. Вирусът няма да си отиде така. Като всички други вируси, той ще остане част от живота ни. Практически е невъзможно да го унищожим. Мога да заповядам национален локдаун, но няма да има такъв”, обясни Болсонаро.

Според данните вече са препълнени дори и стадионите, които бяха превърнати в полеви болници. Болсонаро е известен противник на строгата карантина. В началото на пандемията той дори наричаше вируса „малко грипче”.

„Жалко е, че в момента ни се смее целият свят. Но освен това се страхуват от Бразилия. Защото страната ни се превърна в бомба със закъснител. Развъдник на коронавируса, който произвежда нови мутации. Това е заради пълната липса на контролни мерки”, смята председателят на профсъюза в Сао Пауло Сержо Рикардо Антикуейра.

В Бразилия живее около 3% от населението на света, но страната отчита 10 на сто от всички положителните проби и 11% от всички смъртни случаи

#коронавирус #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай