Георгиев: Съдебната система да си върне доверието

Георгиев: Съдебната система да си върне доверието
Животът ще покаже колко е необходима нашата професия и нашите перспективи са светли и затова съм в бяло, обясни светлия си костюм кандидатът за ВСС от квотата на следователите Румен Георгиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съдебната система трябва да си възвърне изгубеното доверие на гражданите, заяви зам.-директорът на Националната следствена служба и кандидат за член във Висшия съдебен съвет Румен Георгиев.

Той се съревновава с другия кандидат за представител на следователите в следващия ВСС – Койчо Трухчев, от професионалната квота.

„Животът ще покаже колко е необходима нашата професия и нашите перспективи са светли и затова съм в бяло“, обясни светлия си костюм Румен Георгиев.

Той обвини в цинизъм критиците, които твърдели, че следователите работят малко.

„Ние непрекъснато сме се борили не за пари и привилегии, а за работа“, заяви по време на изслушването си Румен Георгиев.

„Днес нашите функции се поеха от други. Никой в гилдията - както прокурорите, така и адвокатите не са щастливи от това. Проблемите, които сега съществуват в гилдията, са от това, че една от трите точки, на която се крепеше равнината - съдебна власт, изчезна. Сега има две – обвинение и съд“, обясни Румен Георгиев.

Той обеща, че ако бъде избран с аргументи, ще търси съюзници. В юридическите среди има дълбоко неразбиране на нашия труд, смята още зам.-директорът на НСлС.

„Ако хората, които ни представляват, имат авторитета и могат да обясняват, ВСС ще може да бъде и съвет на следователите“, коментира Румен Георгиев.

„Ние избираме един кандидат поради липса на възможност да са по-малко. Сиреч, от нашия избор нищо не зависи, ние сме нещо пренебрежимо и това все повече става становище на гилдията“, отбеляза кандидатът и посочи още, че е „срам, че 20% от следователите ги няма“, изчислявайки, че от 514 делегати в НДК са едва 395.

Румен Георгиев призна, че не е отявлен критик на работата на досегашния състав на ВСС, която сравни с чувал, носен от мишки, който се движи на вълни, защото е трудно да се постигне „пълно уеднаквяване“.

„За съжаление в системата богатият и здравият ще бъдат по-малко наказани от бедния и болния, същото е и във ВСС“, отбеляза със съжаление Румен Георгиев.

Съдебната система според него трябва да се управлява от авторитетни хора.

„Моята мечта е в съдебната власт да има такива ръководители, които всякога да могат да застанат пред подчинените си, да са готови да се явят на тайни избори и да не ги е страх от това“, сподели той.

#Румен Георгиев #следовател #Национална следствена служба #НСлС #ВСС #Висш съдебен съвет #професионална квота #парламентарна квота #Койчо Трухчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници