Велчев: Няма смисъл от прозрачен избор на недостойни хора

Велчев: Няма смисъл от прозрачен избор на недостойни хора
Няма смисъл от прозрачен избор на недостойни хора за Висшия съдебен съвет, коментира главният прокурор Борис Велчев след словото си пред следователите на събранието им в НДК. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма смисъл от прозрачен избор на недостойни хора за Висшия съдебен съвет, коментира главният прокурор Борис Велчев след словото си пред следователите на събранието им в НДК.

В сряда следователите ще изберат своя представител в новия Висш съдебен съвет между двамата номинирани – Румен Георгиев и Койчо Трухчев, и двамата от Националната следствена служба.

„Прозрачност, публичност при избора на ВСС са важни, но трябва да се изберат и най-добрите кандидати. Ако изберем недостойни хора публично и прозрачно, особен смисъл няма," категоричен бе Борис Велчев, цитиран от БГНЕС.

Той изрази надеждата си, че следователите ще следват примера, който дадоха съдиите с избора на шестимата техни представители в професионалната квота, който продължи близо 24 часа заради установяване на възможно най-прозрачните процедури.

Борис Велчев призова новият следовател да бъде избран по прозрачен начин така, че да не остане никакво съмнение, че е избран най-добрият.

Според него изслушването е повтаряне на вече публикувана концепция и стойността в него е отговарянето на въпрос. Той затова и настоя да има повече въпроси.

Борис Велчев изтъкна, че новият ВСС трябва да коментира проблема с натовареността в цялата система. Той изтъкна, че следващият ВСС е важен и за това, че ще избира скоро и следващия главен прокурор.

„Много ми се иска той да направи за следствието повече отколкото аз можах. Да позволи наказателното правораздаване да бъде обогатено от вашия безспорен, сериозен опит," посочи Борис Велчев.

„Настоятелно ви препоръчвам да не ограничавате наблюдателите на повече от 5 м. разстояние от избирателните комисии. Не знам какво се постига с подобно ограничение, но то, въпреки че не постига нищо смислено, създава някакви подозрения," заяви обвинителят по отношение на правилото по време на съдийското събрание на 16 септември.

Той посочи, че основания за такива няма и затова да се създават изкуствено за него е нелепо.

Борис Велчев се извини на следователите, че опитвайки се да се запази достойнството, сигурно не са направили достатъчно, за да се преодолее изкуствено създаденото през годините напрежение.

#Висш съдебен съвет #Борис Велчев #Румен Георгиев #Койчо Трухчев #ВСС #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници