Пенчев: Колекторските фирми ни връщат в мутренските времена

Пенчев: Колекторските фирми ни връщат в мутренските времена
Не може гражданите да плащат стикери за паркиране в Синя зона, без да им бъде осигурено паркомясто, категоричен е омбудсманът на Република България Константин Пенчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не може гражданите да плащат стикери за паркиране в Синя зона, без да им бъде осигурено паркомясто, категоричен е омбудсманът на Република България Константин Пенчев.

„По много въпроси се разминаваме със Столична община. Има елементарни принципи за добро управление, единият от които е, когато предлагаш услуга, да предлагаш и добри условия за нея," заяви Константин Пенчев в ефира на „Нова телевизия".

Освен това, по думите му, цената трябва да отговаря на себестойността на услугата.

„Добре, забранете движението в центъра изобщо, обаче трябва да осигурите паркирането на всички тези автомобили, трябва да осигурите как и доставчиците да стигат до магазините," допълни омбудсманът.

Константин Пенчев сподели, че при него постъпват много оплаквания от длъжници на банки. Според него големият проблем е, когато човек остане длъжник и без жилище.

Омбудсманът допълни, че е сезирал Конституционния съд, защото когато длъжниците имат съмнение за начина на промяна на лихвите и внасят жалбата си в съда, те не могат да спрат процедурите срещу тях от съда, тъй като съдът дава привилегия на банките.

„Има доста оплаквания от граждани от т.нар. колекторски фирми. Това е ново понятие в страната. Това, което ме притеснява, са методите на събиране на задължения. Нямам данни на насилие, но има едни методи, които ни връщат в едни други времена, мутренски времена," допълни Константин Пенчев.

Според омбудсмана проблемът е сериозен и прокуратурата трябва да обръща внимание на оплакванията от колекторските фирми, защото защото те се превръщат в „много неприятна тенденция".

За избора на ВСС омбудсманът и бивш председател на Върховния административен съд изрази задоволство от избора на млади съдии.

„Аз съм много обнадежден за избора на квотата на съдиите. Съдиите показаха опит, показаха, че могат да избират млади съдии," каза Константин Пенчев.

#Константин Пенчев #омбудсман #Синя зона #паркиране #колекторски фирми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници