За първи път у нас: Специален автомобил сканира паркираните коли в „синя зона“ в Пловдив

За първи път у нас: Специален автомобил сканира паркираните коли в „синя зона“ в Пловдив

бгнес

A A+ A++ A

Община Пловдив внедри пилотно технологията VISCAR за проверка на автомобилите, паркирали в "Синя зона". Това съобщиха на пресконференция кметът Костадин Димитров и директорът на фирмата изпълнител на проекта Николай Недялков.

По проекта от месец с две камери и джипиес система е оборудван един инспекторски автомобил, който минава през улиците със "Синя зона" и автоматично идентифицира автомобилите, паркирали там. С помощта на изкуствен интелект системата проверява дали паркиралите автомобили са заплатили, имат ли пропуск, разпознава номера, класифицира автомобила, дали е ван, бус, кола, камион, както и цвят, марка, модел и регистрационен номер, обясни Недялков.

По думите му тази система няма аналог в България и е 30 пъти по-ефективна от служителите, които в момента ръчно проверяват паркираните автомобили. В момента в Пловдив има девет екипа за проверка и само един от тях е с камера. На ден се поставят средно около 60 скоби.

Системата има възможност за допълнителни функции като определяне на текущата натовареност на зоните и проверка от гражданите на свободните места, идентифициране на автомобили без валидни гражданска отговорност, технически преглед, обявени за издирване, както и възможност за обработка на информация за други видове обекти като пешеходци и велосипедисти.

Проектът позволява напълно прозрачно, без селекция да се сканира цялата зона и де се извърши напълно автоматизирана проверка при равни условия за всички, посочи Недялков.

Предстои през март да стартира мобилното приложение за продажбата на карти и билети в автобусите, съобщи кметът Костадин Димитров. Към момента са оборудвани 80 автобуса, в които по подобие на София през телефон или с банкова карта ще може да се купува билет.

#Синя зона #„Синя зона“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници