Пандемията в развитие: Филипините разменя медицински сестри за ваксини

Пандемията в развитие: Филипините разменя медицински сестри за ваксини
A A+ A++ A

Над 112 милиона случая на коронавирус са били регистрирани по света от началото на пандемията, по данни на агенция Франс прес. Близо 2 милиона и половина от заразените са починали. Около 68 милиона вече са оздравели. 

Чехия ще трябва да затегне мерките за борба с разпространението на коронавируса, за да се избегне "катастрофа" в болниците, заяви премиерът Андрей Бабиш. "Очакват ни адски дни", бяха думите му на пресконференция, на която стана ясно, че правителството ще обсъди днес нови ограничения. 

Два месеца след Евросъюза, ваксинационната кампания стартира най-сетне и в Украйна.
Прилагат се ваксините на BioNTech/Pfizer и AstraZeneca/Oxford. Първи получиха доза лекари, работещи с пациенти, заразени с коронавируса.
В Германия разрешение за ползване получиха 3 бързи и антигенни теста за Covid-19, които могат да се правят в домашни условия. След около две седмици в аптеките ще могат да се правят безплатни бързи антигенни тестове, изискващи и медицински умения, обеща здравният министър Йенс Шпан. Предполага се, че отрицателният резултат от тези тестове ще даде възможност на хората скоро да посещават заведения, кина и театри. Държавният секретар във външното министерство Михаел Рот още веднъж потвърди, че границите на Германия с Чехия и австрийския регион Тирол остават затворени заради разпространението там на британската мутация на коронавируса. "Сигурността и здравето на гражданите ни е приоритет", обясни той в отговор на Европейската комисия, която вчера официално предупреди 6 държави от Европейския съюз - Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция, че затварянето на граници може да подкопае свободното движение в рамките на Съюза.

Ново забавяне на доставките на ваксини „AstraZeneca“ за Европейския съюз. Британско-шведската компания ще предостави на Общността два пъти по-малко дози от договореното и през втората четвърт на годината, предаде „Reuters“, позовавайки се на източник, участващ в преговорите от страната на Брюксел, цитиран от bTV. 

Според него от фирмата производител са признали, че ще изпратят по-малко от 90 млн. ваксини вместо обещаните 180 милиона за второто тримесечие на 2021 г.

И от „AstraZeneca“, и от Европейската комисия отказаха коментар.

Филипинитe ca гoтoви дa рaзрeшaт нa хиляди cвoи здрaвни рaбoтници, прeдимнo мeдицинcки cecтри, дa рaбoтят във Вeликoбритaния и Гeрмaния, aкo двeтe cтрaни ce cъглacят дa дaрят вaкcини cрeщу СОVID-19, зaяви виcoкoпocтaвeн филипинcки oфициaлeн прeдcтaвитeл, цитирaн oт Рoйтeрc. Мнoгo oт рaбoтeщитe в cфeрaтa нa здрaвeoпaзвaнeтo нe приeмaт идeятa нa упрaвлявaщитe. „Oтврaтeни cмe oт тoвa кaк прaвитeлcтвaтa ce oтнacят към мeдицинcкитe рaбoтници кaтo cтoки или прoдукти зa изнoc“, кaзвa гeнeрaлният ceкрeтaр нa cъюзa нa мeдицинcки cecтри в cтрaнaтa.

Филипинитe ca eднa oт aзиaтcкитe държaви c нaй-мнoгo зaрaзeни c нoвитe щaмoвe нa СОVID-19. Тe cмeкчихa зaбрaнaтa cи зa прaщaнe нa здрaвни рaбoтници в чужбинa, нo вce тaкa oгрaничaвaт дo 5000 мeдицинcки рaбoтници нa гoдинa, нa кoитo ce рaзрeшaвa дa нaпуcнaт cтрaнaтa. Дирeктoркaтa нa oтдeлa зa мeждунaрoдни въпрocи нa миниcтeрcтвoтo нa трудa Aлиc Виcпeрac зaяви, чe Филипинитe ca cклoнни дa oтмeнят тoвa oгрaничeниe в зaмянa нa вaкcини oт Вeликoбритaния и Гeрмaния, кoитo щe изпoлзвa зa вaкcинирaнe нa зaминaвaщи зa чужбинa рaбoтници и cтoтици хиляди зaвръщaщи ce в cтрaнaтa филипинци. Мeдицинcкитe cecтри ca чacт oт милиoнитe рaбoтeщи в чужбинa филипинци, кoитo прaщaт в рoдинaтa cи нaд 30 милиaрдa дoлaрa гoдишнo. Cпoрeд дaнни нa прaвитeлcтвoтo прeз 2019 г. пoчти 17 000 филипинcки мeдицинcки cecтри ca пoдпиcaли дoгoвoри зa рaбoтa в чужбинa.

Унгария е първата държава от ЕС, която днес започна да прилага китайската ваксина "Синофарм", обяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Франс прес, предаде БГНЕС.

Унгария, чието население е около 10 милиона, е поръчала пет милиона дози от китайския препарат. Също този месец Унгария започна да използва руската ваксина "Спутник Ви" за първи път в ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), че засега не подкрепя да се предоставя "преференциално" третиране на хората, които вече са ваксинирани срещу Covid-19 .

"Докато броят на хората, които са ваксинирани, е толкова по-малък от тези, които чакат ваксинация, държавата не трябва да се отнася по различен начин към двете групи", отбеляза Меркел.

"Когато предложим ваксинацията на достатъчен брой хора и някои от тях изобщо не искат да бъдат ваксинирани, ще трябва да обмислим дали трябва да има отворен достъп в определени зони само за ваксинираните хора. Но ние все пак не сме достигнали до този етап", отбеляза тя.

Канцлерът подчерта, че не трябва да се разглежда "преференциално" третиране на инокулираните, преди да бъде "недвусмислено" определено, че те не са заразни.

Ден по-рано германският държавен министър за Европа Михаел Рот заяви, че Европейският съюз трябва да преразгледа възможността за предоставяне на сертификати за ваксинация на хората, които са били ваксинирани срещу Covid-19, което да има даде по-голяма свобода за пътуване.

Северна Македония получи втора пратка ваксини срещу COVID-19 от Сърбия. Това се случи, след като министърът на здравеопазването на Северна Македония д-р Венко Филипче приветства делегацията, водена от министъра на здравеопазването на Сърбия Златибор Лончар, предаде TV21.

Сърбия достави още една пратка от осем хиляди ваксини на компанията Pfizer. Първата пратка от Сърбия пристигна на 14 февруари, а на предаването на дарението от 4680 ваксини присъстваха премиерът Зоран Заев и сръбският президентът Александър Вучич.

Днешното събитие бе насрочено за 13:30 часа (14:30 българско време) на граничния пункт на македонската и сръбската граница.

Имунизационният процес в югозападната ни съседка стартира именно със сръбските ваксини, като първата група са здравните работници.

Чешкият премиер Андрей Бабиш предупреди за влошаващата се епидемиологична ситуация в страната, съобщи РИА Новости.

Той отбеляза, че ситуацията с разпространението на коронавируса в страната е изключително сериозна: „Не сме имали такава ситуация, каквато е сега“. Според него броят на новите случаи на COVID-19, както и статистиката на хоспитализациите "нараства драстично".

Премиерът добави, че мерки за "предотвратяване на катастрофа" се обсъждат както на ниво кабинет, така и с лекари, опозиция и синдикати.

Бабиш подчерта, че чешките власти все още не обмислят въпроса за възобновяване на присъствените учебни занятия в училищата

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници