СЗО: COVID-19 остава заплаха

СЗО: COVID-19 остава заплаха

pixabay

A A+ A++ A

COVID-19 остава заплаха, предупреди Световната здравна организация (СЗО) четири години след появата на болестта, взела милиони жертви и опустошила световната икономика, предаде АФП. Тя обаче вече не се определя като приоритетна.

"Този вирус, SARS-CoV-2, в момента циркулира във всички страни и все още представлява заплаха", предупреди Мария Ван Керхов, учен от СЗО, отговарящ за борбата с пандемията. Трябва да останем бдителни, защото вирусът циркулира, развива се и се променя", добави тя по време на разговор с обществеността в социалните мрежи във вторник.

Мария ван Керхов е едно от лицата на СЗО в борбата срещу болестта. Сега тя е изпълняващ длъжността директор по въпросите на готовността и предотвратяването на епидемии и пандемии.

Понастоящем има три варианта на вируса COVID-19 (XBB.1.5, XXB.1.16 и EG.5), които представляват "интерес", т.е. са обект на засилено наблюдение. Четвъртият (BA.2.86) трябва да бъде добавен към тази кохорта, въпреки че не показва повишена тежест на заболяването.

"Наблюдаваме бавно и постоянно нарастване на откриването му в световен мащаб", обясни д-р Ван Керхов.

Изправена пред пандемията от COVID-19 , СЗО обяви на 30 януари 2020 г. извънредна ситуация за общественото здраве с международно значение - най-високото ниво на тревога, която окончателно е отменена на 5 май 2023 г.

Освен за острите и непосредствени симптоми, СЗО е загрижена за дългосрочните ефекти, причинени от вируса, известни като дълъг COVID-19 .

"Разполагаме с доказателства, че ваксинацията срещу COVID-19 намалява риска" от дълъг COVID, каза Мария ван Керхов. Тя изтъкна, че от първите инжекции в края на 2020 г. досега в света са поставени 13,5 млрд. ваксини срещу COVID-19. Керхов също така насърчи хората в северното полукълбо, където скоро започва зимата, да се ваксинират срещу COVID-19 и грип.

#ваксина коронавирус #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници