ООН препоръча на Съвета за сигурност да вземе мерки в Сирия

ООН препоръча на Съвета за сигурност да вземе мерки в Сирия
В последния си доклад експертите от разследващата комисия на ООН критикуват „военните престъпления“ в Сирия и обвиняват режима и въоръжените сили и в по-малка степен въоръжената опозиция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

ООН препоръча Съветът за сигурност да вземе „подходящи мерки“ за ситуацията в Сирия в момент, когато злоупотребите нарастват по „брой, ритъм и интензитет“.

Президентът на разследващата комисия на ООН за Сирия Пауло Пинейро представи в понеделник пред Съвета на ООН по човешките права последния си доклад за Сирия, публикуван в средата на август, предадоха АФП и БГНЕС.

„Препоръчахме докладът ни да бъде предаден на Съвета за сигурност, за да може той да предприеме уместните мерки с оглед сериозността на нарушенията, злоупотребите и престъпленията, извършени от правителствените сили и Шабиха (подкрепящите режима милиции) и от антиправителствените групи“, заяви бразилският експерт.

Той обаче не спомена в речта си Международния наказателен съд, който може да бъде сезиран само от Съвета за сигурност. Няма консенсус за евентуално сезиране на МНС, заяви западен дипломатически източник в Женева.

„Явните нарушения на човешките права нараснаха по брой, ритъм и интензитет“, заяви Пауло Пинейро.

Разследващата комисия изготви няколко доклада в рамките на повече от година, но така и не получи зелена светлина от Дамаск да посети Сирия.

В последния си доклад експертите критикуват „военните престъпления“ в Сирия и обвиняват режима и въоръжените сили и в по-малка степен въоръжената опозиция.

Те твърдят, че е съставен конфиденциален списък с високопоставени представители, първи етап към евентуалното им изправяне пред международен съд.

„Списъкът ще бъде предоставен на Върховния комисариат на ООН за човешките права, докато бъде създаден механизъм за международно правосъдие, който да съди отговорните за престъпленията“, заяви Пауло Пинейро.

„Комисията счита, че не е уместно да публикува имената, защото нивото на доказателствата, използвано от разследващите комисии, е по-ниско от това на един съд и защото има опасност от компрометиране на правото във връзка с презумпцията за невинност“, заяви още президентът на разследващата комисия на ООН за Сирия.

#Сирия #Съвет за сигурност #ООН #Международен наказателен съд #СС на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници