Искът на „Атомстройекспорт“ е провокация, твърди Иван Костов

Искът на „Атомстройекспорт“ е провокация, твърди Иван Костов
Искът на „Атомстройекспорт“ за 1 млрд. евро компенсиции за отказа от АЕЦ „Белене“ е провокация, категоричен е лидерът на ДСБ Иван Костов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Искът на „Атомстройекспорт“ за 1 млрд. евро компенсиции за отказа от АЕЦ „Белене“ е провокация, категоричен е лидерът на ДСБ Иван Костов.

Според него искът е от такова естество, че няма как да бъде уважен в съда, предаде БГНЕС.

Иван Костов зададе и въпроса защо руският президент Владимир Путин провокира сега България и сам даде отговора – за да създаде максимално враждебна стена към всякакви руски инвестиционни проекти.

„Аз мисля, че Путин се намира в много тежко вътрешно положение, политическо, той е много сериозно конфронтиран с ЕС, ЕК“, посочи лидерът на ДСБ.

По думите му, оказало се, че оценката на българската десница за качествата на Русия като икономически и политически партньор била най-правилна.

„Срещу „Газпром“ започва процедура за злоупотреба с господстващо положение, това е нещо, което ние приказваме 10 години. Всичко, което ние сме казвали по енергийните въпроси, получавали подкрепа, сега се сбъдват тези неща“, продължи той.

Иван Костов отбеляза още, че българската икономика е в състояние на депресия, с пренебрежимо ниско темпо на растеж, който може да е в резултат дори на статистическа грешка.

„Монополно високи цени на практика изтеглиха доходите от българската малка икономика, от стотиците хиляди дребни производители и ги оставиха в трудно положение. Няма как да очакваме монополите да произведат растеж, който злоупотребява с господстващо положение, не се развива“, коментира председателят на ДСБ.

#монопол #„Газпром“ #ЕК #ЕС #Владимир Путин #Иван Костов #ДСБ #АЕЦ „Белене“ #„Атомстройекспорт“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници