Адвокат Хаджигенов пред Novinite.bg: Майната им на политическите калъпи! Кабинетът оцеля временно, за да умре с ГЕРБ окончателно

Адвокат Хаджигенов пред Novinite.bg: Майната им на политическите калъпи! Кабинетът оцеля временно, за да умре с ГЕРБ окончателно
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Адвокат Николай Хаджигенов е от хората, които държат на принципите си и не пристъпват своята дума. Предстои да разберем дали ще бъде такъв и като политика Николай Хаджигенов, защото по всичко личи, че формацията „Изправи се! Мутри вън“, която е амалгама между Отровното трио, Мая Манолова и още 2 движения, ще влезе в следващия парламент. Сочат го дори приближените до различни партии социологически агенции, така че, няма да е изненада, ако гласовете за коалицията бъдат в пъти повече от очакваното.

Хаджигенов разкри, че протегнатата ръка от него и Бабикян към други партии, които се бият в гърдите за опозиционни, е била отхвърлена. Нещо повече – адвокатът счита, че положението вече е трансформирано във „Всички срещу Триото“. Като лидер на протестите срещу властта, главния прокурор и паралелната държава, адвокатът неведнъж даде да се разбере, че реформата в прокуратурата е повече от наложителна. Какви обаче са конкретните идеи за реализация на целите и наистина ли Хаджигенов и съратниците му ще са нов повей в родната политика, който да отвее статуквото? Потърсихме адвоката, за да внесе яснота, а той на драго сърце се съгласи да отговори на питанията. 

Novinite.bg стартира кампания, в която ще се свърже с  лидерите на политически партии и проекти, които ще се явят на парламентарния вот на 4 април, за да чуе техните мнения и позиции.

- Г-н Хаджигенов, със скоростта на светлината се появиха подигравки за избраното от вас име „Изправи се! Мутри вън“, с което Отровното трио, Мая Манолова и още няколко формации ще пробвате да се явите на парламентарния вот. Какво прозира зад тези бъзици, идващи от различни страни?

- Страх! Не само от непознатия феномен, който сме, но и от това, че сме нещо абсолютно непознато и нестандартно, разчупващо не само профила на "политиката" у нас, но и на мисленето в тази посока. Плашим всички, включително възможните ни съюзници, с категоричния отказ да влезем в познатите и удобни калъпчета. Лично за мен подобен страх е забавен. И да, ако това е истинският политик и/или политика - ние, и най-вече аз лично,  отказвам да бъда това. Другото го гледам 30 години и не само не е моето, но и е явно неработещо. Тук ще отворя една скоба за политикът от калъпчето. То е съвсем работещо за него и неговото обкръжение, не и за гражданите обаче. Така че, с извинение за френския, но - майната им на политическите калъпи!

- Много хора се питат защо Велислав Минеков от известно време бяга от прожекторите и има ли шанс Отровното трио да стане дуо?

- О, професор Минеков не бяга от прожекторите. И не, няма подобен шанс. Триото е телевизионен проект на Сашо Диков, който събра и превърна трима единомишленици в близки приятели, но и в нещо много повече – борци за свобода? Ние поддържаме, както и преди, близка връзка и отношения. Професорът избра да не участва във втората фаза на борбата – политическата. Твърде некомфортно се чувства в този коридор. Ние уважаваме решението му, но той е с нас, всеки ден и във всяко нещо, дори когато имаме различни мнения по определени теми.

- Бъдете откровен докрай и кажете, не смятате ли позицията на професор Минеков за грешна, при положение, че имате достатъчно врагове и битки, които да водите?

- Професор Минеков е мой приятел. Той е един от най-умните хора, които познавам и въпреки това, всеки може да сгреши. Все пак, решението му е грешно от гледна точка на това, че ние гражданите и държавата имаме нужда от него и в тази част на битката. За него, обаче, това е правилното поведение.

- В обществото и в социалните мрежи битуват две различни мнения за протестите срещу властта. Едното е, че те са били успешни, а другото – че не са постигнали целите си и правителството е оцеляло благодарение на това, че не е стигнало до крайности…

- Мненията са нещо, на което всеки от нас има право. Например - всеки юрист има поне по две противоречащи си мнения по всеки въпрос. Е, и? Протестите бяха и са изключително успешни. И да, макар и временно - правителството оцеля, но само, за да умре окончателно. И то понасяйки и ГЕРБ със себе си на дъното, което само по себе си е огромен успех. Иначе, хората все още не осъзнават това, което направихме. С протестите променихме цялата политическа система до такава степен, че вече нищо няма да е същото. Дори партиите-мастодонти вече говорят и действат по правилата, които ние гражданите наложихме. Промяната е факт! Просто трябва да продължим, доколкото промяната е процес и не става като с магическа пръчка мигновено.

- Какво точно ще се случи на 4 април? Може ли следизборно да се стигне до коалиции, които да изхвърлят Борисов и паралелните сили от властта или ни чакат нови улични вълнения,  и нов вот?

- И двата сценария са възможни. Особено като виждам как трудно увират главите на коалициите и партиите - доста малко е вероятно след вота да бъде съставен кабинет. Това означава, че ще дойде отново моментът, в който да излезем на площадите из целия свят.

- Предизвикахте силен отзвук, когато позирахте с детската книга „Мравин“ в ръце. В произведението се разказва за животни с еднополови връзки, което скандализира доста консервативни хора…

- За тези еднополови бракове разказват и учебниците по биология, гледам обаче, че никой не е скандализиран от тях. Всъщност, това е книжка за големи, не за деца. Време е да пораснем и да спрем да отричаме света такъв какъвто е, потискайки малцинства от всякакъв вид. Животът е прекрасен, именно защото е такъв, какъвто е. И е крайно време да се научим, че всички хора са с равни права.

- Категоричен сте, че съдебна реформа в цялост е задължителна, за да може България да поеме по нов път. Какво предлагате в конкретика?

- Терминът съдебна реформа е цветанизъм (бел. ред. - придобил популярност заради Цветан Цветанов). По правилно е да се каже правосъдна реформа. Тя е изключително нужна. Начинът да спрем кражбите и използването на прокуратурата като мутренска бригада за политически и икономически цели би била голямата реформа в правосъдието. В конкретика - на първо място промяна в ЗСВ по отношение на ВСС. Става дума за промяна на състав, хора, вземане на решения, инспекторат, квоти и изцяло ново структуриране на съвета, с нови правила и нови лица. Незабавно след това - на Гешев и прокуратурата по същия начин. Разследващите структури сега са тотално неефективни и е нужно преформатиране на подсъдността на спец съдилищата. От това имаме нужда. А и от закриване на спецпрокуратурата и следствие с ревизия на дейността им от нарочна комисия, доколкото няколко медийни разследвания показаха съществуването на ОПГ в спецпрокуратурата и вероятно под личното ръководство на шефовете и главния прокурор. Например - медийното осветляване на случая "8-те джуджета"?

- Дори да се стигне до смяна на караула във властта – как ще успеете да демонтирате плъзналите навсякъде пипала на фирмите от обръчи, близки до корпулентни олигарси и политици със столични и морски сараи?

- О, ще бъде сложна задача, но не и невъзможна. Всеки човек има цена. Някои пък имаме неща, които не се продават. Ясни правила, максимална публичност и ще се получи.

- Какво се случва с делата срещу полицаите, които обгазиха и биха протестиращи?

- Както обикновено - нищо. Всички крият биячите с активното съучастие на прокуратурата и следствието. Нищо ново. Занимавам се повече от 10 години с полицейско насилие и досега няма нито един уволнен дори, камо ли нещо повече. Още едно нещо, което ще променим.

- На по-опитната в политиката и кадруването Мая Манолова ли ще разчитате за издигането на кандидати в провинцията или имате козове в ръкава?

- Не. Ще заложим на граждани, макар че с Мая Манолова и с всички останали си комуникираме добре. Обсъждаме всички кандидатури и нашите и техните, вземаме решения единодушно, без проблем по темата и така трябва да бъде.

- Дарихте остатъка от дарените пари в полза на протестите на онкоболни дечица. Защо инициативите ви рядко биват отразявани и толкова зависима ли е медийната среда от управляващите?

- Уви! Още преди години започнах, като лична кауза, парите от всички осъдени от мен "кафяви" медии да дарявам на детската онкохематология на ИСУЛ. Обсъдихме възможността, ако останат пари, дарени за целите на протестите - да бъдат преведени пак там. Беше прието и изпълнено от Триото.

 - Имате ли проблеми вкъщи, след като избрахте да стоите на улицата половин година, как реагират жена ви и децата?

- Нямам проблеми в семейството. И трите ми деца бяха през 2013 година на улицата на тогавашните протести. Плътно до мен. Едно от най-важните неща на които ги уча е, че за да си свободен трябва да се бориш и отстояваш свободата си.

- Как виждате България догодина по това време?

- Свободна!

- Прави впечатление, че залагате на стилно облекло и аксесоари, сам ли го постигате или се стига до "помощ от приятел"?

- (Смее се продължително) Бях студент в трети курс, когато реших да стана адвокат и изградих концепция, която включваше не само начин на работа, коренно различен от занаятчийското разбиране за адвокатурата, но и обхващащ външния вид. Причината е, че видът на адвоката е важен в цялостното ми разбиране за адвокатура. Следвам тази си концепция от времето, в което имах едно сако и две ризи. Костюм си купих чак на втората година, та до сега. Адвокатите трябва да са облечени официално и елегантно, според възможностите си. Изслушвам мнения по темата, но и тези си решения ги взимам сам.

Позоваването на първоизточника на материала с линк - Novinite.bg, е задължително!

#Николай Хаджигенов #интервю #Изправи се Мутри вън #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »