Кандидатите за ВСС представиха концепциите си

A A+ A++ A

18-те кандидати за членове на новия Висш съдебен съвет от професионалната квота на съдиите представиха концепциите си за развитието на съдебната система.

Кандидатите имаха по пет минути, за да представят идеите си, след което в още десет минути делегатите можеха да им задават въпроси. Общото време беше 15 мин., предаде „Дневник”.

Най-честите въпроси, които участниците отпряваха към колегите си, бяха за отстояването на независимостта на съда, дисциплинарната практика на съвета, атестирането и бюджетирането, а към двама кандидати не бяха отправени никакви въпроси.

Аделина Ковачева от Върховния административен съд обясни, че след 30-годишен стаж на всички нива в системата, вече страда от „тежка, хронична зависимост към съдебната зала”.

Тя обяви, че когато се върне в съдебната зала, не иска да вижда в докладите на ЕК, че ВСС е „институция, лишена от прозрачност", да слуша, че българските граждани, че съдът е „затворена структура" и да вижда съдии, които „изживяват себе си като смачкани."

В отговор на въпрос Аделина Ковачева заяви, че ВСС ще защитава независимостта на магистратите чрез „висок професионализъм, отчетно и ефективно правосъдие”.

Председателят на трето отделение във ВАС Бисерка Коцева изтъкна като основна мотивация продължителния си трудов стаж.

На въпрос на зам.-председателят на ВАС Венета Марковска какво може да направи ВСС за да повиши доверието към съдебната система, Бисерка Коцева отговори, че това ще е неин приоритет за който трябва да работи всеки магистрат и всеки член на ВСС – „да се осигурява справедлив прозрачен процес, който приключва в срок."

Съдия Величка Цанова от Софийския градски съд подчерта, че компютъризацията и атестиране не са се развили до степен да издигнат достойнството на съдиите.

Според Величка Цанова „до този момент публичността на заседанията не е достатъчна така че да ни направи информирани за дейността на съвета. Не се публикуват на страницата заседанията на комисиите, не се публикуват и мотивите при вземането на решенията".

Съдия Владимир Вълков от Софийския районен съд подчерта, че е абсолютно задължение на ВСС да осигури условия за работа на магистратите.

На въпрос на колежката си Диана Даскалова от Търговище какво би направил за повишаване на правосъзнанието на децата, Владимир Вълков обясни, че драстичното ниско ниво на доверие към системата се дължи на слабото информиране и припомни, че организира „редица симулирани процеси" за деца.

Съдията от ВАС Галина Цветанова Матейска-Ботева каза, че е предложила 25 идеи за реформа в своята концепция и как точно ще ги изпълни.

Тя също говори за натовареността и, че „не е нормално един съдия да има да пише повече дела от дните в годината."

„Аз съм убедена в себе си, уверена съм, че мога да взимам безкомпромиси решения. Ще съм удовлетворена да изпитам положителни резултати след 5 години на собствения си гръб," каза още Галина Цветанова Матейска-Ботева.

На въпрос дали би замразила заплатите на магистратите, съдийката отговори, че няма да гласува „за нещо такова."

Подобно на останалите кандидати и съдия Галя Георгиева от Апелативния съд в Пловдив говори, че трябват „нови правила за отчитане на натоварването на всеки съдия."

Тя каза, че новият ВСС трябва да обърне внимание на професионалното обучение на магистратите и тяхната „езикова подготовка", защото така ще може да се отвори кръгозора на магистратите към европейските съдилища.

Съдия Теодора Стамболова от ВКС попита Галя Георгиева, за която се знае, че е изключително близка до председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, какво би направила като член на ВСС ако представител на изпълнителната или законодателната власт нападне съдия заради конкретно негово решение.

Тя така и не даде конкретен отговор и каза, че е „съдия от кариерата" и никога не е допускала „намеса при решаване на делата".

Общият отговор на Галя Георгиева накара Теодора Стамболова да зададе отново въпроса си, но Георгиева отново не отговори, като каза, че „ВСС трябва да реагира като орган и бих сезирала съвета за подобен опит за намеса и ВСС да излезе с решение по въпроса."

Даниела Костова от Окръжния съд във Варна коментира, че Юразполага с ключ", който прилага в цялата си практика – откритост.

На въпрос на Светла Петкова от ВАС какво е отношението й към проблема, че някои членове на ВСС са търпели критики защото са допуснали роднински назначения, съдия Даниела Костова отговори, че трябва „нова по-рода си кадрова политика на ВСС за кариерното развитие и дисциплинарна практика – ясни правила за назначаване, повишаване в длъжност”.

Денчо Стоянов от Окръжния съд в Бургас маркира три основни приоритета - издигане авторитета на съдебната власт, който според него е на доста ниско към настоящия момент, както и пълна откритост на заседанията на съвета и диалог с останалите власти.

Зам-председателят на Апелативния съд в Бургас Емилия Нашева започна с факта, че има 33-годишен стаж в съдебната система.

„Няма да говоря за приоритетите, които ще има, ако спечеля вашето доверие, няма да говоря как ще отстоявам независимостта, няма да говоря защо няма предвидимо правосъдие. Няма да давам оценка на работата на този ВСС и до събитията, които доведоха до безпрецедентен протест на нашето иначе малко съсловие," каза Емилия Нашева.

В отговор на въпрос какви ще са основните принципи, които ще следва ВСС в кадровата си политика, Емилия Нашева отговори, че ще се стреми „критериите да са обективни и диференцирани, в зависимост дали говорим за първоначално назначаване, повишаване или избор на административни ръководители”.

Изложението на съдия Ерик Василев от Софийския градски съд беше кратко и никой не му зададе въпроси. „Считам, че всяко решение на ВСС трябва да бъде гарант затова, че отношението към всеки един магистрат е еднакво, че няма да има различни критерии при решаването на различни проблеми,” заяви Ерик Василев.

Съдия Калин Калпакчиев от Апелативния съд в София, който преди това работеше в районния съд и прескочи едно ниво в кариерното развитие, логично трябваше да отговаря на такъв въпрос.

„През 2004 г. бях заместник-председател на Софийския районен съд и ръководител на Наказателното отделение. Във връзка с тогавашния предстоящ избор на председател на СРС, аз изразих публично становището си какъв трябва да бъде той. Тогавашният председател на Софийския градски съд остана много недоволен от моето мнение и ми каза, че нямам право на кариерно израстване за неопределено време. Тогава колегата Галя Захарова от Софийския апелативен съд дойде при мен, каза, че е запозната със случая и след съгласуване с председателя на САС, тя ми предложи да бъде назначен за съдия в този съд,” разказа Калин Калпакчиев.

Калин Калпачкиев определи ситуацията като ненормална и че ако стане член на ВСС не би допуснал някой да попадне в нея.

Той предложи 7 мерки свързани с натовареността, оценяването и атестирането на съдиите, кадровата политика, дисциплинарната практика, случайното разпределение на делата.

Съдия Камен Иванов от Апелативния съд в София най-напред посочи, че да бъдеш съдия е въпрос на чест и гордост.

„Смятам, че делата трябва да се решават в съда, а не в медиите или на площади. И не със заговорени фрази на политически лица, които си дават ясна преценка какво причиняват на съда като говорят по този начин,” коментира Камен Иванов въпроса за делата с обществен интерес.

Съдия Любка Илиева от ВКС беше единственият кандидат за новия ВСС, който обеща да подаде оставка, ако не успее да изпълни идеите, заложени в концепцията й.

„Досега съм доказвала, че мога да устоявам на натиск,” посочи Любка Илиева, която е била член на ВСС, когато главен прокурор беше Никола Филчев.

Зам.-председателят на Окръжния съд в Шумен Мариана Иванова Георгиева изложи идеите си накратко и не получи допълнителни въпроси.

От изказването й стана ясно, че за по-голямата прозрачност на ВСС се говори прекалено, а всъщност има достатъчно възможност и в сега действащите правила за работа по този начин.

Съдия Милка Итова от Софийския градски съд е работила 4 г. в Инспектората на предишния ВСС.

Според нея е необходимо оптимизиране на системата и структурните органи. Тя също засяга темата за натовареността, като предлага създаването на модул.

В отговор на въпрос дали не смята, че след 4 години в инспектората, няколко месеца в съда, а после още 5 години във ВСС, ще се деквалифицира, Милка Итова заяви, че работата в Инспектората към ВСС я е обогатила.

Зам.-председателят на Бургаския окръжен съд Росица Манолова изрази задоволство, че всички колеги са посочили едни и същи проблеми на системата.

Тя каза, че натовареността е основният проблем, който рефлектира към бързината и качеството на процеса.

Според нея трябва да се въведе единна за разпределение на делата, която да важи за всички съдилища в страната, която да отчита практическата и правна сложност на делата.

Савка Стоянова, председател на отделение във ВКС, посочи, че е в края на професионалната си кариера и единственият й мотив да се яви на „този тежък изпит” било настояването на колегите й.

„Нямам никакви лични амбиции за по-нататъчно кариерно развитие. Аз съм тук, защото не искам да разочаровам колегите си," каза още тя.

Савка Стоянова беше от малцината, които дадоха оценка на отиващия си ВСС: „За съжаление ВСС, чиито мандат вече изтича, не създаде усещането, че ни защитава."

Последният кандидат – Юлия Ковачева от Върховния касационен съд, посочи кадровата политика като гаранция за независимост.

На въпрос на Стоил Сотиров дали ако стане член на ВСС ще наложи практиката лицата подведени по дисциплинарна отговорност да бъдат изслушвани от ВСС, Ковачева каза, че няма да коментира съдебна практика, но правото на защита на дисциплинарнопривлеченото лице е разписано в Конституцията. В закона няма правило, което да задължава ВСС да го изслуша, но няма пречка това да се случи.

#ВСС #Висш съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници