БСП иска да спре приватизацията на големи държавни дружества

БСП иска да спре приватизацията на големи държавни дружества
Губят се документите за 2500 приватизирани обекта, а държавата има да взема 500 млн. лева, които са й присъдени заради неизпълнение на приватизационни задължения, обяви Петър Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната група на Коалиция за България ще поиска Народното събрание да спре всички големи приватизационни процедури в държавата, реши Националният съвет на левицата.

Такова решение ще засегне приватизацията на „БДЖ - Товарни превози", „Терем", „ВМЗ Сопот", „Техноекспортстрой" и на миноритарните дялове в електроразпределителните дружества, предаде БГНЕС.

БСП иска от депутатите си да предложат стратегия за управление на държавната собственост и да упражняват непрекъснат парламентарен контрол върху ефективността на Държавната консолидационна компания.

Тази стратегия е описана в оценката за политиката на ГЕРБ по отношение на управлението на държавната собственост и приватизацията, която Националният съвет прие на 15 септември.

Депутатите трябва и да внесат предложения, които да поставят приватизацията във всички сфери под контрола на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол.

Левицата иска още да се промени методиката, по която ДКЕВР определя цените, като се стимулира намаляването на разходите.

„Не трябва да се признават разходи за разкош," коментира бившият енергиен министър Петър Димитров.

БСП предлага да има равнопоставено третиране на държавната собственост и създаване на условия за функциониране на собствеността на корпоративна основа и настоява със закон да се ограничи изземването на печалбата на държавните предприятия и дружества.

Те предлагат ДКЕВР да се избира от Народното събрание с квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители и всички решения на държавния регулатор да са публични.

От партията искат самостоятелна инвестиционна компания, която да стопанисва държавните дялове в търговските дружества.

„Няма нито една сфера, в която ГЕРБ да има успех по отношение на държавната собственост," заяви Петър Димитров, който представи текста на оценката.

„Задълженията на НЕК към полугодието са 1 млрд. 140 млн. лв., а загубите на „Булгаргаз" за първото шестмесечие са 142 млн. лв., продажбите на пощенските услуги са намалели с 95 % за полугодието, драматично е положението в „Холдинг БДЖ", превозените пътници са намалели, намалява и броят на влаковете и вагоните," изреди той.

„Губят се документите за 2500 приватизирани обекта, а държавата има да взема 500 млн. лева, които са й присъдени заради неизпълнение на приватизационни задължения," добави Петър Димитров.

#„БДЖ - Товарни превози" #„Техноекспортстрой" #БСП #Коалиция за България #приватизация #ДКЕВР #Петър димитров #ГЕРБ #държавна собственост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници