Съдиите изслушват кандидатите за ВСС по азбучен ред

Съдиите изслушват кандидатите за ВСС по азбучен ред
Кандидатите за съдийската квота ще бъдат изслушвани по азбучен ред, като всеки ще изложи своята концепция, а след това делегатите ще му задават въпроси, на които той ще отговаря. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кандидатите за съдийската квота ще бъдат изслушвани по азбучен ред, като всеки ще изложи своята концепция, а след това делегатите ще му задават въпроси, на които той ще отговаря.

Това предвиждат правилата за изслушване на кандидатите на общото събрание на съдиите, предаде БГНЕС.

Всеки от кандидатите ще има по 3 минути да представи концепцията си, въпроси ще се задават в рамките на 2 минути, а всеки кандидат ще разполага с общо 15 минути.

Контактната група предложи времето за представяне на концепцията да бъде до 5 мин., задават въпроси по 2 мин., а за три минути ще се отговаря. Общата продължителност не може да бъде по-дълга от 30 мин. на кандидат.

Последното предположение предизвика реакция в залата и председателят на ВАС Георги Колев поиска времето да бъде намалено на 20 минути, а времето за представяне на концепцията да бъде намалено на три минути.

Владимир Христов от военния съд във Варна пък предложи въобще да не се слушат концепции, тъй като те са публикувани, но това не бе прието.

Имаше и предложения за по 15 минути, а някои делегати казаха, че ако се приеме 3-минутно представяне на концепция „влизаме в предаването минута е много".

427 делегати в НДК избират съдии за квотата на новия ВСС. Така Общото делегатското събрание започна своята същинска работа малко след 11:00 часа, а едно от първите им решения бе това официално да заличат като кандидат Каролина Михайлова - съдия в Окръжния съд във Варна, която е подала молба за оттегляне.

Тя бе номинирана освен на Общото събрание на съдиите във Варна и от парламентарната квота. Така кандидатите от квотата на съдиите остават 18.

Събранието допусна да присъстват 7 наблюдатели от неправителствени организации. Оказа се, че един от делегатите във Варна е болен и съдиите от града поискаха той да бъде заменен с резервен. Мандатната комисия обаче прецени, че законът не допуска това. В крайна сметка и мнозинството от делегатите гласуваха в подкрепа на решението на мандатната комисия.

#ВСС #съдии #Георги Колев #Варна #Каролина Михайлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници