Дончев: Адекватна помощ за най-пострадалите в Перник

Дончев: Адекватна помощ за най-пострадалите в Перник
Томислав Дончев беше командирован от правителството в Перник, за да организира дейностите около възстановяването на града и разпределението на помощите за хората. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парите за възстановяване на щетите след земетресението в Перник на 22 май не трябва да се разпиляват на посоки, за да могат най-пострадалите да получат адекватна помощ, категоричен е министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Той беше командирован от правителството в Перник, за да организира дейностите около възстановяването на града и разпределението на помощите за хората.

„Помощта трябва да се фокусира върху най-пострадалите. Ако разпиляваме парите в една или друга посока, би могло да се постави под въпрос дали най-пострадалите ще получат адекватна помощ," подчерта Томислав Дончев пред „Дарик радио".

По негова информация, сглобяеми къщи могат да бъдат поръчани следващата седмица, след като се уточни броят на гражданите, които имат право на подобно подпомагане.

„Инвестирахме много усилия да създадем база от данни – това са имената на всички, които са пострадали. От 4 или 5 институции сме събрали информация. Ако някой си е позволил да злоупотреби със солидарността на българите, ще си носи последствията," предупреди министърът.

Всички от подалите молба категорично декларират, че нямат друго жилище, което е годно за обитаване, а ако някой е излъгал, значи е представил документ с невярно съдържание, посочи Томислав Дончев.

Той информира още, че над 270 са домакинствата, които са получили подпомагане дотук, някои от които са получили над 15 000-20 000 лева от Междуведомствената комисия.

Министърът обаче коментира, че прагът на отпусканите помощи е 2000 лв., защото трябвало да има ред и ясни принципи.

„Говорим за текущ ремонт - нови керемиди и комини, измазване на фасади, а не за конструктивно укрепване. Перничани не реагираха подкрепящо на прага от 2000 лева. Получихме предложения от общината лимитът да е 500 лева или 325 лева," каза още Томислав Дончев.

Министърът допълни, че той самият предложил властите да правят изключение, когато подалият молбата е в тежко социално положение.

Томислав Дончев е категоричен, че застраховането на имуществото срещу щети от природни бедствия е важно решение, защото „не е редно държавата да взема пари от данъците на хората и да дава значителни средства на други хора".

„Бидейки в тежка ситуация, утре на някого ще му се запали къщата и той ще поиска от другите хора пари, за да си оправи къщата. Застраховането е важно решение," подчерта Томислав Дончев.

#Томислав Дончев #Перник #земетресение #застраховане #обезщетение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници