Кметът Здравко Димитров пред Novinite.bg: Пловдив вече е символ за демокрация, а не мокър печат! ГЕРБ пак ще бие на изборите

Кметът Здравко Димитров пред Novinite.bg: Пловдив вече е символ за демокрация, а не мокър печат! ГЕРБ пак ще бие на изборите
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Кметът на Пловдив Здравко Димитров-Зико отдавна е в политиката и може да бъде определен като врял и кипял в нея. Забележителен е и като осанка - бивш баскетболист е, и като риторика, и като непоколебимост в решенията и действията. Да си градоначалник на втория по големина град у нас не е лека задача. Особено, когато „на главата“ са ти наболели инфраструктурни проекти, общинският съвет е непредвидим, спортната общественост нетърпелива, финансите ограничени, а за капак – коронавирусът те е ударил тежко. Novinite.bg потърси Здравко Димитров, за да внесе яснота за това какво ще се случва под тепетата през 2021 година, как оценява мандата си до момента и какви са предизвикателствата пред него и администрацията му. Той бе любезен да приеме медията ни.

- Г-н Димитров, Пловдив е хилядолетен град и жителите му имат по-особено самочувствие – много взискателни са и това рефлектира и върху очакванията им към кмета. Това тежи ли ви или ви мотивира?

- Едновременно е и страхотна мотивация, и голяма тежест. Също е и отговорност – да оправдаеш очакванията на тези хора, които са гласували за мен като кмет, както и да покажеш на онези, които не са ми се доверили на изборите, че си правилния човек, който ще бъде полезен на този град и да продължи развитието му. Затова аз и екипът ми се стремим да направим най-доброто за Пловдив, въпреки тежкото време.

- В отминалите 15-ина месеца като градоначалник, вие и подопечните ви в общината бяхте подложени на сериозни критики – за раздута администрация, за липса на инициативност в печеленето на европроекти, за несправяне с общинските старейшини, които са преимуществено от вашата партия ГЕРБ, но често бламират вашите решения…

- Тук искам да кажа, че през 2020 година в Пловдив бяха привлечени инвестиции на стойност 220 милиона лева. И това е в година, когато пандемията от COVID-19 върлува в целия свят и когато бюджетните прогнози навсякъде бяха опровергани от тези непредвидени обстоятелства. В тази цифра не влизат и над 80 милиона лева, които са част от водния цикъл на Пловдив и които на практика също ще останат в града. Що се отнася до дебатите с общинските съветници – мисля, че това е за доброто на града. Знаете, че в предните мандати съветниците бяха упреквани, че са "мокрия печат" на Иван Тотев. Сега има дискусия, има дебат, не се налагат еднолично решения и смятам, че именно това е демокрацията.

- Прави впечатление, че на видно място в кабинета ви се намира портрет на пловдивския митрополит Николай. Помогна ли ви упованието във вярата в трудните месеци, когато лично водехте битка за живот срещу коронавируса?

- Разбира се – не е тайна, че аз съм вярващ човек. В кабинета ми има портрет не само на пловдивския митрополит, сложил съм и снимки на моето семейство, както виждате. Те, както и вярата, ми помагат в най-трудните моменти, така беше и при изпитанието с вируса.

- Нужно ли беше да излизате пред болницата, когато все още бяхте болен, а премиерът дойде да ви види?

Категорично да. И сега, ако се наложи, отново бих излязъл. Все пак премиерът Борисов не ходи на всекиго на свиждане, а той пожела да се видим. Аз не съм напускал периметъра на отделението, бях изведен с инвалидна количка отпред. Преди това обсъдихме с премиера и възможността да се покажа на прозореца, а той да е отдолу, но това беше по-лошият вариант.

- Как се справя Пловдив в условията на пандемия и защо не се случи в цялост огласеното пригодяване на една от болниците като терен изцяло за COVID-лечение?

В първата фаза на пандемията Пловдив бе един от примерите за успешно справяне с пандемията. По-късно, при втората вълна, стана ясно, че са необходими допълнителни легла за заболелите и МБАЛ „Свети Мина“ трябваше да бъде оборудвана с тях. Натискът върху системата обаче бе много осезаем и кадровият проблем остана да тежи върху ръководството на лечебното заведение. Впрочем, ако си спомняте, това бе и темата на онзи разговор с премиера Борисов, когато дойде на свиждане в болницата при мен.

- Помага или пък е пречка за града близкото ви приятелство с министър-председателя?

- Определено помага. Не само в последната година, а и преди това в Пловдив и областта се случват хубави неща, благодарение на подкрепата, която имаме от министър-председателя. Да не изброявам, защото сигурно ще пропусна нещо, но дори само да споменем новото Асеновградско шосе с кръговите кръстовища, където няма един загинал автомобилист след пускането му, не е малко. Да припомним и, че правителството се отказа от закупуването на нов служебен самолет и пренасочи тези средства за двата стадиона в Пловдив – „Христо Ботев“ и „Локомотив“.

- В този ред на мисли - вие сте бивш баскетболист, и не е тайна, че развитието на спорта под тепетата ви е сред приоритетите, с които дойдохте на власт. И по-точно – какво се случва с дострояването на зеещата в центъра на града рана – стадион „ Христо Ботев“. Дочуват се гласове, че отпуснатите пари от кабинета няма да стигнат за козирка, нови седалки и други задължителни за завършването неща?

- Имам уверението на фирмата-изпълнител, че ще бъде направено всичко необходимо, за да може стадионът да бъде завършен във вид, в който да отговаря на изискванията за провеждане на срещи от вътрешното първенство на първо време. Още при допълнителните количествено-стойностни сметки, направени преди рестарта, бе ясно, че средствата няма да стигнат за цялостното завършване на обекта, но това ще стане на последващ етап.

- Колко често си говорите с Илиян Филипов – боса на ПИМК, фирмата, която се нае с това да върне Ботев на Колежа, както феновете в жълто-черно наричат своя дом?

- Нямам проблеми в комуникацията с управителя на фирмата, която извършва строителните дейности на стадиона. Не се чуваме всеки ден, ако това е въпросът Ви, но когато е необходимо, мога да му се обадя и да разбера как вървят дейностите, а и вече го изненадахме с една непредвидена проверка, от която останах много доволен.

- Как бихте отговорили на запалянковците на другия гранд под тепетата - локомотивците, чиито клуб също бе дотиран от държавната власт, но наскоро пак нададоха изненадващ вой, че не били равнопоставени при финансирането?

- За мен като кмет е важно и двата стадиона да бъдат направени и да добият модерен облик. Като човек мога да симпатизирам на единия отбор (бел.ред. – на Ботев), но като управник на града искам Пловдив да се сдобие с две съвременни спортни съоръжения, за да могат привържениците и на двата пловдивски водещи отбора да получат удобства и възможност да се насладят на вълнуващи срещи на своите стадиони. Разпределението на средствата бе ясно още при отпускането им от премиера, и всички го знаеха.

- Пловдивчани се интересуват най-много от подлеза „Модър-Царевец“, който би облекчил чувствително трафика в целия град. Докъде сте с въпросния проект, който някои обявиха за невъзможен за изпълнение? И ще взима ли допълнителен заем общината за изграждането му?

- Вече започна работата по строежа на тази пътна връзка, на 7 януари направихме символична първа копка от южната страна на обекта и сега върви разчистването на строителния терен. Средствата за първия етап на „Модър“-„Царевец“, който ще е удвояването на платната на улица „Модър“, са 4,5 милиона лева и са предвидени в бюджета на Община Пловдив за 2021 година. Цялата сума за връзката е 11,5 милиона лева с ДДС и засега се планира да бъде изградена с бюджетни средства, затова е и разсрочена в три поредни години. Разбира се, ако бъде изтеглен заем от Фонда на фондовете, който изяви готовност да финансира този обект, ще го построим по-бързо, а средствата ще бъдат пренасочени към други важни за града инфраструктурни проекти.

- Какви са отношенията ви с бившия кмет и градски лидер на ГЕРБ – Иван Тотев?

- Отношенията ни с Иван Тотев са напълно нормални и колегиални. Той е съсредоточен върху своите задължения като областен координатор на партия ГЕРБ, аз – върху кметските.

- Опишете с една дума виждането ви към настоящия областен управител – Дани Каназирева, която ви наследи на поста и е доста активна?

- По принцип не обичам да коментирам другите. Всеки трябва да си върши работата, а хората да го оценяват по свършеното. Мисля, че цифрите говорят сами.

- Правителството оцеля след дълги месеци на справедлив гняв и протести. Чуха ли управляващите исканията на младите хора и каква е прогнозата ви за предстоящия парламентарен вот?

- Категорично ГЕРБ ще спечели предстоящите избори и ще бъде отново първа политическа сила. Виждам какво направи правителството в условията на невиждана криза и съм сигурен, че и хората го виждат и оценяват. Какви ще бъдат конфигурациите в парламента след изборите обаче, не знам, а сигурен съм, че и социолозите още не могат да прогнозират.

- Какво бихте казали на варненци, които оспорват позицията на Пловдив като втори по големина град у нас? И като численост и като бизнес климат?

Стана въпрос вече за привлечените инвестиции в Пловдив за последната година. Да не забравяме, че Община Пловдив е ограничена с изкуствено създадените преди години Общини Марица и Родопи и няма възможност да се развива извън пределите на града. Както се казва – Пловдив е „от табела до табела“. И въпреки това като бизнес климат градът ни не е по-зле от Варна. А ако тези общини се върнат към Пловдив, както би било редно, тогава всеки може да си представи какво ще е нашата община и като численост, и като инвестиции, и като бизнес.

- Спират ли ви хората, когато се разхождате из улиците и кое е любимото ви местенце под тепетата, извън дома?

Спират ме, разбира се. И преди да вляза в политиката, съм бил общителен човек, имам много приятели. Отделно от това не се крия, обичам да се разхождам в центъра или на Гребната база. Пък съм и висок - и да искам, няма как да остана инкогнито сред хората. Спират ме, говорим, някои споделят проблемите си, някои поздравяват – все нормални неща. Обичам разходките на Гребната база, обичам тепетата и Стария град. Харесва ми да изляза със семейството си, да отидем на театър или на концерт. Нормален човек съм, а в Пловдив наистина има къде да се разхождаш.

Позоваването на първоизточника на материала с линк - Novinite.bg, е задължително!

#Здравко Димитров #Пловдив #интервю #Дани Каназирева #Иван Тотев #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »