Меркел прави бюджетна революция

Меркел прави бюджетна революция
„Ние не само говорим за бюджетен съюз, а сме на път да го създадем“, каза Меркел. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Европейските страни са на път да създадат „бюджетен съюз“, за да се борят с дълговата криза в еврозоната, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

„Ние не само говорим за бюджетен съюз, а сме на път да го създадем“, каза Меркел пред Бундестага в петък.

Тя допълни, че това ще бъде „бюджетен съюз със строги правила поне за еврозоната“.

Германският канцлер заяви, че последните тежки месеци, съпътствани от сътресенията на пазарите, заплахата от фалит на Гърция заради огромния й дълг и политическото разделение в ЕС, са били в центъра на вниманието.

„Ако някой ни беше казал преди няколко месеца, че в края на 2011 г. ще предприемаме много сериозни и конкретни стъпки към европейски съюз на стабилността, към европейски бюджетен съюз, към въвеждането на бюджетна интервенция в Европа, щяхме да го обявим за луд. Сега тези проблеми са част от дневния ред, ние сме на ръба да го направим, все още има трудности за преодоляване, но необходимостта от подобни мерки се признава от мнозина“, изтъкна Меркел.

Тя ще проведе среща с френския президент Никола Саркози в понеделник, за да изработят обща позиция преди срещата на върха на ЕС.

Според Меркел бюджетният съюз трябва да доведе до нова „спирачка за европейския дълг“, която да спре страните да харчат, докато стигнат до ръба на неплатежоспособността.

„Трябва да засилим основите на икономическия и валутния съюз“, посочи тя.

Меркел каза още, че „няма алтернатива на промяната на договора за ЕС“, в който трябва да бъде заложена бюджетната дисциплина в еврозоната.

„Правилата трябва да се спазват. Спазването им трябва да се наблюдава. Нарушенията трябва да имат последици“, подчерта Меркел и отново повтори, че еврооблигациите не са вариант за излизане от кризата.

„Който не разбира, че еврооблигациите не могат да бъдат решението на кризата, не разбира естеството на тази криза“, категорична е Меркел.

#Ангела Меркел #Меркел #канцлер #Германия #Никола Саркози #френски #президент #ЕС #среща #еврозона #еврооблигации #криза #съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници