COVID-19 по света: Новият щам и във Франция, Ирландия и Италия отново влязоха в изолация (ОБНОВЕНА)

COVID-19 по света: Новият щам и във Франция, Ирландия и Италия отново влязоха в изолация (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Руското министерство на здравеопазването одобри използването на своята главна ваксина срещу коронавируса - "Спутник V", за масова ваксинация на хора над 60-годишна възраст, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"Министерството одобри изменения в инструкцията за медицинското използване. Сега ваксината "Спутник V" е разрешена за употреба при лица на възраст от 18 и повече години. По този начин гражданите над 60 г. също ще могат да се ваксинират срещу новата коронавирусна инфекция", каза министър Михаил Мурашко по тв канала "Россия-24".

Той посочи, че проведената експертиза е доказала ефективността и безопасността на ваксината и за хора над 60-годишна възраст и че вече е в ход мащабна ваксинация във всички райони на Русия.

Появи се още по-нов и заразен щам на коронавирус във Великобритания. Този път двама души са имали контакт със завърнали се от Южна Африка. Те са поставени под карантина. Експертите успокояват, че лицензираните ваксини ще ни защитят от новите мутации на COVID-19.

19 хиляди са хоспитализираните в Англия, а вече един милион са си поставили COVID ваксина, съобщи bTV.

Новият щам и във Франция

Първи случай във Франция на заразен с новия щам на коронавируса, предаде "Франс прес", като се позова на министерството на здравеопазването. Мутацията тръгна от Великобритания.

Случаят е потвърден в централния град Тур. Става дума за французин, който е без симптоми и се е самоизолирал у дома си. Той е пристигнал от Лондон на 19 декември. Два дни по-късно е дал положителен резултат на теста за вируса.

В навечерието на  поставяне на първите ваксини срещу Covid-19 в Европа - в няколко държави влизат в сила нови ограничения и мерки заради вируса. Това са Австрия, Шотландия и Северна Ирландия.

След разхлабване на мерките по Коледа - по време на което австрийците дори можеха отново да карат ски, от днес до 24 януари в страната влиза в сила трети локдаун.

Облекчаване на рестрикциите обаче, ще има от 18 януари - за хората, направили си антигенен тест. От тази дата в Австрия всяка седмица ще бъдат тествани преподавателите и водачите на превозни средства на обществения транспорт, както и търговците, имащи контакт с клиенти.

Преди празниците и Ирландия, и Италия отново влязоха в изолация.

А от днес в режим на строга карантина влизат Шотландия и Северна Ирландия. Забранят се социалните контакти. Затварят магазините за стоки, които не са от първостепенно значение.

От 20 декември и в части от Англия е наложена нова карантина с цел ограничаване на разпространението на новия вариант на коронавируса. Той според експертите  е между 50 и 74 процента по-заразен от вече намиращите се в обращение щамове.

28-дневни рестрикции заради коронавируса влизат в сила от полунощ на 26 декември на места в Канада. Става дума за канадската провинция Онтарио, в южните части която се намират мегаполисите Отава и Торонто.

Затварят търговски обекти, които не продават стоки от първа необходимост, както и спортните зали и заведенията. На хората се забранява да си ходят на гости. На сватби, погребения и религиозни служби може да има само до 10 души.

В северната част на провинцията, която не е толкова гъсто населена като южната - ограниченията ще са в сила за 14 дни.

Япония ще забрани временно влизането в страната на граждани от всички държави и региони с изключение на японци и чужденци с разрешение за постоянно пребиваване в страната, съобщава ТАСС. 

Причината за ограниченията е заради новият щам на коронавируса. Мярката влиза в сила от 28 декември и ще бъде до края на януари 2021г. 

Въвежда се и задължителна карантина за жителите на Япония, които се връщат след кратки бизнес командировки. Японците, които се връщат от страни, където е бил открит новия щам ще трябва да представят отрицателен тест за вируса, който да е направен не по-рано от три дни преди пристигането. 

Гръцкото правителство не поема риск за облекчаване на част от мерките въпреки положителните резултати от дългата карантина. Налагат се глоби и арести за нарушителите.

Две трети от гърците заявяват готовност да се ваксинират срещу Covid-19 при първа възможност.

Подобрена е епидемиологичната обстановка в Гърция, като само част от област Атика остава рисков район, съобщават от министерството на здравеопазването.

След два месеца на карантина и строги ограничения северните райони -Солун, Драма, Серес и Кавала са с нисък показател на заразени.
Въпреки тези положителни данни правителството не предприема разхлабване на мерките по съвет на специалистите от комисията по контрол на коронавируса.

До 7 януари засега остават действащите строги мерки, като вечерен час, забрана за напускане на района по местоживеене и излизане от дома само по необходимост.

Мнението на епидемиолозите е, че събирането по празниците създава риск от нови огнища на заразата. Затова затворени остават всички магазини, заведения, барове и пълна забрана за тържества. Полицията налага строги глоби за всякакви нарушения на мерките, а вчера дори метрото не спираше в центъра на Атина, за да не се събират хората.

В Аспропиргос, област Атика, увеличиха с още седмица времето на пълна карантина, което доведе до реакция на група местни жители, които замерваха полицаите с камъни.

Днес от Атина транспортират част от ваксината в университетските болници в Солун, Патра и Лариса, като утре е стартът на акция „Свобода“ за  първите гърци, които ще се ваксинират.

Третият локдаун в Австрия, който влиза в сила от днес, 26 декември, е със строги мерки за сигурност. Забраната за излизане от дома е валидна за цялото денонощие, строго ограничени са социалните контакти. Търговските обекти са затворени с изключение на магазините за хранителни стоки, затворени са и хотелите, фирмите и организациите за отдих на открито, кината и театрите в страната, предаде БТА.

Локдаунът продължава за всички до 24 януари. Запланувано е по-ранното му приключване за лицата, които се тестват доброволно на 15, 16 или 17 януари и покажат отрицателен резултат. Масовите тестове ще са безплатни. За тестваните локдаунът приключва на 18 януари. Строгите мерки са валидни и за новогодишната нощ.

Изброени са няколко причини, поради които може да се напуска домът: за отиване на работа, за решаване на основни потребности като набавяне на храна, по медицински причини, за кратка разходка или упражняване на индивидуален спорт, за оказване на помощ на нуждаещи се.

Разрешени са срещи на хора от едно домакинство с едно лице от друго домакинство. Това се отнася изрично и за срещите на открито. Изключени от правилото са срещите с партньор в живота и с малолетни. Това позволява на баби и дядовци да се грижат за няколко внуци. Грижата за мололетни може да се извършва и от хора, които не са от семейството - съседи или познати.

Продължава действието на ограниченията за влизане в Австрия, които са в сила от 19 декември. Всички лица, които влизат в страната до 18 януари, трябва да се самоизолират за десет дни. Карантината може да бъде прекъсната след петия ден, като бъде направен ПСР или антигенен тест с отрицателен резултат. Изключение правят държавите, където броят на новозаразените все още е нисък - Австралия, Исландия, Япония, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Уругвай, Ватикана, Финландия и Ирлаандия.

Също без ограничения могат да влизат хората от съседни държави, които работят в Австрия и преминават границата ежедневно, без тест могат да влизат и хората, които поне веднъж месечно пристигат по семейни причини или за да се срещнат със своите партньори в живота, както и поради тежки болести в семейството, смъртни случаи, погребения или раждания на близки членове от семейството.

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници