Отложиха делото за уволнението на съдия Мирослава Тодорова

Отложиха делото за уволнението на съдия Мирослава Тодорова
Уволненият от ВВС съдия Мирослава Тодорова (вляво). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делото във Върховния административен съд, с което Мирослава Тодорова обжалва уволнението си, бе отложено за 8 ноември.

В жалбата си Тодорова твърди, че наказанието, което й наложи Висшият съдебен съвет (ВСС), е в нарушение на правилата и не съответства на целта на закона, предаде БГНЕС.

Делото обаче, което трябваше да започне по същество в четвъртък, бе отложено, тъй като адвокатът на Тодорова Ина Лулчева представи нови доказателства, а страните по делото, включително и съдебният състав, не са се запознали с тях и затова им е необходимо време.

Адвокат Ина Лулчева е категорична, че не са имали възможност да съберат доказателствата по-бързо и не е търсено отлагане на делото.

В двете папки, които тя представи, има над 40 нови доказателства, които показват, че наказанието на съдията е „постановено от пристрастен орган, несъответно с целта на закона“.

Лулчева посочи, че няма данни, че съдебната система няма нужда от Мирослава Тодорова.

„Касае се за предубеден акт, свързан най-вече с обществената й активност като председател на Съюза на съдиите“, обобщи тя.

Основното оплакване е това, че Мирослава Тодорова не е била изслушана, преди да бъде наказана. Лулчева изтъкна, че това е сериозно нарушение, и посочи две основания за това.

Първото е, че представител на Инспектората към ВСС (ИВСС) е присъствал на заседанието на ВСС, на което тя е наказана.

Второто е, че когато е взето самото решение, са участвали и петимата членове на ВСС, които са я предложили за наказание.

Така Тодорова според Лулчева е уволнена с гласовете на тези, които са я предложили за наказание, и дисциплинарния състав, който също я е предложил. Без тези общо 8 гласа това решение не би могло да се случи.

#Мирослава Тодорова #съдия #ВАС #ВСС #Върховен административен съд #Висш съдебен съвет #Ина Лулчева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай