Михаил Константинов: Изборите ще са с ниска активност, новата власт - нелигитимна

Михаил Константинов: Изборите ще са с ниска активност, новата власт - нелигитимна
A A+ A++ A

Има голяма опасност избирателната активност на 28 март да е много ниска заради пандемията от COVID-19 и новата власт да е нелегитимна. Това каза в интервю за Нова телевизия математикът проф. Михаил Константинов. 

Правата на хората, поставени под карантина, които уж са гарантирани от Конституцията, ще бъдат нарушени, предупреди той.

Намирам се в красивия град Рила, който е на 20 км от Рилския манастир, сподели математикът.

„28 март бе една от най-очакваните дати за избори. Късната дата 23 май означава два месеца без парламент“, коментира той.

„Има няколко важни въпроса. Конституционно е правото на глас на българските граждани. Какво правим обаче с хората, които са карантинирани или с тези, които в момента боледуват“, попита Константинов. 

„Северна Македония прави три дни избори, а в Чехия – два. Това което видяхме в Румъния, е че хората гласуваха в огромни помещения, отдалечени един от друг. Бяха с ръкавици“, добави той.

„При румънците се реализира най-ниската избирателна активност за последните 30 години. Има опасност това да се случи и в България и новата власт да няма достатъчна легитимност“, предупреди професорът. 

Нищо укорително няма, ако нашите депутати се съберат и узаконят някакви мерки за опазването здравето на хората по време на предстоящите избори, добави той.

„Аз предложих хора, които са преболедували COVID-19, да образуват комисии в болнични заведения, защото не може да искаме от докторите при тяхното свръхнатоварварване да отговорят и за изборите“, заяви проф. Константиннов. 

„Има опасност хората, които са под карантина да не гласуват. Това е тежко нарушение. Затова нашите депутати трябва обмислят нещата. Ако трябва да направят обществена дискусия. Нека проучат опита на страните, които правеха избори по време на пандемия!“, добави той.

„Гласуването с машини може да представлява медицински риск. Това е една повърхност, която ще пипат стотици хора. Ако след като излезете от секцията, си пипнете носа, ще сте заразен“, каза още той.

#Михаил Константинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници