Даниел Смилов: Депутатите питаха за независимостта на ВСС от правителството

Даниел Смилов: Депутатите питаха за независимостта на ВСС от правителството
Според Даниел Смилов прозрачността на процедурата не гарантира отсъствието на „някакви договорки между политическите партии или групи в парламента“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Въпросите за независимостта на ВСС и на съдебната власт от изпълнителната власт систематично се избягваха по време на изслушванията на кандидат-членовете на ВСС в парламента, констатира Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.

Той определи като позитивно развитие в българската политика и в управлението на съдебната система самия факт, че е въведена процедура по изслушване.

„Мисля, че вече сме достигнали едно високо ниво на прозрачност. Процедурата, която видяхме във вторник, е голяма стъпка напред“, заяви Даниел Смилов пред БНР.

От друга страна обаче, според него прозрачността на процедурата не гарантира отсъствието на „някакви договорки между политическите партии или групи в парламента“.

„Тези договорки могат да бъдат уловени по въпросите, които не бяха зададени. Систематично се избягваха въпроси за оценка на независимостта на ВСС и съдебната власт към момента, независимост най-вече спрямо изпълнителната власт“, добави Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.

Той изрази предположението, че има договорки между партиите за определен тип кандидати, ще има общи договорки за съдебната власт, за Конституционния съд, а битката за избора на главен прокурор ще бъде най-важната битка.

„Видяхме каква е тенденцията в Източна Европа - тези, които слязат от власт, да бъдат съдени, видяхме какво стана в Румъния. Така че това наистина повдига цената на такъв тип назначения, така че ще станем свидетели на доста сериозна борба по отношение на този избор“, категоричен е експертът.

#ВСС #Даниел Смилов #Народно събрание #парламентарна квота #Конституционен съд #главен прокурор #Център за либерални стратегии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници