Референдумът за АЕЦ „Белене“ е противозаконен, твърди СДС

Референдумът за АЕЦ „Белене“ е противозаконен, твърди СДС
Според СДС Народното събрание провежда референдуми по въпроси само от неговите компетенции, докато развитието на енергетиката е поверено на Министерския съвет.
A A+ A++ A

Провеждането на референдум за АЕЦ „Белене“ ще противоречи на закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, твърдят от СДС.

Позицията на дясната партия по събираната подписка от БСП за референдум за възобновяване на спрения проект за нова атомна централа беше изразена във вторник на Националния съвет на формацията.

Според СДС Народното събрание провежда референдуми по въпроси само от неговите компетенции, докато развитието на енергетиката е поверено на Министерския съвет, който е приел стратегия.

„Вече е прието да се развива атомната енергетика чрез изграждането на 7 блок в АЕЦ „Козлодуй“, добавят от дясната партия в съобщение, цитирано от „Дневник“.

В съобщението пише още, че да се предлага провеждане на референдум за реализирането на корпоративен проект е абсурдно и противозаконно.

„Така формулираният от БСП въпрос е манипулативен, защото те не предлагат дебат за развитието на атомната енергетика в България, а за налагане на вече отхвърления от правителството мегакорупционен проект, в който са замесени висши функционери на БСП“, подчертават от СДС.

Десните виждат злоупотреба с неосведомеността на гражданите и „евтин предизборен политически популизъм“ на социалистите.

#БСП #АЕЦ „Козлодуй“ #Министерски съвет #Народно събрание #СДС #АЕЦ „Белене“ #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници