Натовареността на магистратите притеснява най-много кандидатите за ВСС

Натовареността на магистратите притеснява най-много кандидатите за ВСС
Кандидатът Бойко Рашков акцентира върху неравномерната натовареност на магистратите и разпределението на делата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Натовареността на магистратите и правилата за атестиране са водещи в концепциите на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота.

В Народното събрание започна изслушването на всички 17 кандидати, от които депутатите трябва да изберат 11 за новия състав на ВСС, предаде Дарик.

След като представят идеите си, кандидатите отговарят на въпросите на народните представители.

Кандидатът Бойко Рашков акцентира върху неравномерната натовареност на магистратите и разпределението на делата. Кандидатурата му е издигната от Михаил Миков, Красимир Велчев, Димитър Лазаров и Димитър Главчев.

По думите му трябва да се внимава с темата за съкращаване на съдилищата, защото така хората могат да бъдат лишени от нормален достъп до правосъдие.

„Делата да се разпределят по-справедливо - по критерий сложност, а не по брой“, предлага Бойко Рашков.

За нови показатели за качеството на правосъдието и достъпа до него се обяви кандидатът за член на ВСС Валентина Драганова.

Кандидатурата й е издигната от Цвета Караянчева, Пламен Нунев, Румен Иванов и Доброслав Димитров.

„Да се преодолее тази голяма натовареност между колегите. В кратък срок да се определят изрични показатели от новия ВСС, които да отразяват и качеството на законодателството, защитата на основните права и задължения на гражданите, както и достъп до правосъдието, а не отказ от него. Цялостната ми работа ще е насочена към утвърждаване на съвета като важен, ефективен работещ орган, чиято работа ще е последователна“, посочи Валентина Драганова при представянето на концепцията си.

#Висш съдебен съвет #ВСС #Бойко Рашков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници