К-19 в света: Рекорд на новите случаи в Украйна

К-19 в света: Рекорд на новите случаи в Украйна
A A+ A++ A

Над 49,04 млн. са вече заразените с коронавируса по света, сочи събраната от Ройтерс статистика по данни на СЗО.

Коварната зараза вече е отнела живота на 1 238 751 души. Тя е проникнала в над 210 страни по планетата, след появата на първите случаи на инфекцията през декември м.г. в Китай.

По общ брой на заразените до момента има неоспорима челна тройка - САЩ с почти 9,7 млн, Индия с 8,4 млн. и Бразилия с 5,6 млн. Доста след тях са Русия, Франция, Испания, Аржентина, Великобритания и Колумбия с брой на заразените между 1 и 2 млн.

Най-много животи вирусът е отнел в САЩ (235 000), Бразилия (162 000) и Индия (125 000), като след тях, с доста голяма разлика, са Мексико, Великобритания, Италия, Франция, Испания, Иран и Перу. Но по смъртност на 10 000 души население начело са Белгия (10,95), Перу (10,64), Испания (8,3), Боливия и Бразилия (с по 7,72), Чили (7,69), Мексико (7,43), Аржентина (7,36), САЩ (7,19) и др, допълва БТА.

За трети пореден ден, Съединените щати отчитат рекорд на новозаразени с коронавируса. Страната е най-тежко засегнатата от пандемията в света. Междувременно стана ясно, че шефът на кабинета на Белия дом, Марк Медоуc, е заразен с коронавируса. Като началник на канцеларията на Доналд Тръмп той е в най-близък контакт с президента и с цялото му обкръжение

Жертвите на Covid-19 в Европа вече са над 300 000
В Европа са починали над 300 000 души, след като са се заразили с новия коронавирус, съобщи АФП, като се позова на официални данни, събрани от здравните власти на отделните страни на континента.

Европа се нарежда на второ място по смъртни случаи (300 688 от общо 12 136 981 инфекции) след Латинска Америка и Карибите (408 841 смъртни случая от общо 11 490 126 инфекции), посочва БТА.

Само за последната седмица са установени над 22 000 смъртни случая. Най-засегнатите европейски страни са Обединеното кралство, следвано от Италия, Франция, Испания и Русия.

Франция отбеляза вчера печален рекорд от 60 486 нови заразени за денонощие. Смъртните случаи в страната за изминалите 24 часа са 828, съобщи Ройтерс.

В Латвия се въвежда извънредно положение от понеделник до 29 ноември заради разпространението на коронавируса. Решението е взето на съвместно заседание на правителството и Съвета за кризисно управление. Карантина влезе в сила от полунощ в съседна Литва. Маските са задължителни на обществени места, културните институции се затварят, кафенета и ресторанти могат да работят само за доставка на храна навън.

В Полша също влиза в сила частична карантина със затваряне на магазини и на културния сектор.

В Словакия започва втория етап от масовото тестване на населението за коронавирус.

Младежи в Солун протестират срещу карантината
Млади хора протестират в Солун срещу карантината, обявена от утре за цяла Гърция. Сълзотворен газ, арести и глоби от страна на полицията.

Солун и днес за пореден ден е с най-висок брой на регистрирани нови случаи - 683 от общо 2448 за цялата страна.

В центъра на Солун демонстранти протестират срещу носенето на маски и мерките на карантина, в която Гърция влиза от утре сутрин.

Протестиращите са млади хора, които скандират, че не желаят повече да се подчиняват на ограниченията.

Изпратените на място силни полицейски части бяха замеряни от демонстрантите с яйца, боя и празни бутилки.

Полицията използва сълзотворен газ и арестува няколко от демонстрантите. Въпреки това протестите продължиха, което принуди полицейските сили да употребят светлинно звукови гранати, за да се разпръснат хората.

Солун от началото на седмицата е в локдаун поради високия брой на заразени.

От утре областта влиза и в национална карантина за следващите три седмици.

Огнища с нова мутация на COVID-19 във ферми за норки в 6 страни

Дания и САЩ са сред шест държави, които са съобщили за нови случаи на коронавирус, свързани с ферми за норки, съобщи Световната здравна организация.

Италия, Холандия, Испания и Швеция са другите държави, които са открили SARS-CoV-2 в норки, се казва в изявление на СЗО.

Дания наложи строги мерки в северните райони от страната, след като предупреди, че мутация на вируса е прескочила от норки на хора и е заразила 12 души. Копенхаген предупреди, че мутацията може да застраши ефективността на всяка бъдеща ваксина и разпореди избиването на всички 15-17 милиона норки в страната.

Великобритания в събота забрани влизането на всички чужденци, идващи от Дания, след като мутацията, свързана с ферми за норки, беше открита при хора.

Учените казват, че вирусните мутации са често срещани и често безвредни и тази не причинява по-тежко заболяване при хората. Но датските здравни власти изразиха загриженост, че този вид, известен като "Клъстер 5", не се възпрепятства от антитела в същата степен като нормалния вирус, поради което се страхуват, че това може да застраши ефикасността на ваксините, които се разработват по целия свят.

 Задължителна предварителна регистрация за пристигащите в Германия от рискови региони

 

Като част от превенцията срещу коронавирусната инфекция от 8 ноември 2020 г. Германия въвежда изискване за задължителна регистрация към влизащите на територията й граждани, които са пребивавали в последните 10 дни преди пътуването в рисков регион. От 1 ноември Германия обяви цялата територия на  България за рисков регион.  

Регистрацията ще се извършва на следния адрес www.einreiseanmeldung.de, а пътниците ще трябва да носят копие при влизане в страната. Сайтът за регистрация ще бъде активен от 8 ноември 2020 г.

Пристигащите от рискови региони в Германия подлежат на 10-дневна карантина, като са длъжни да уведомят местните здравни служби за пристигането си и влизането в карантина. Възможно е съкращаване на периода на карантината, но най-рано след петия ден, ако бъде направен тест, чийто резултат е отрицателен.

От българското посолството в Берлин уточняват, че въвеждането на новата разпоредба е в компетенциите на всяка отделна федерална провинция и поради това са възможни различия. Съветваме българските граждани, планиращи пътуване в Германия, да  следят актуалните указания за възможностите за пътуване и безопасност на този адрес.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с дипломатическите ни мисии в Германия на следните телефони:

Посолство на Република България във Берлин: +49 30 201 09 22;

Генерално консулство на Република България във Франкфурт: +49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10;

Генералното консулство на Република България във Мюнхен: +49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15, +49 172 888 10 56.

Рекорд на новите случаи в Украйна

Украйна регистрира рекордните 10 746 нови случая на заразяване с коронавирус през последните 24 часа, заяви днес украинският здравен министър Максим Степанов, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от „Дневник“.

Общият брой на заразените в Украйна е вече 450 934. През последните 24 часа в страната са регистрирани 187 нови смъртни случая. Общият брой на починалите от вируса в Украйна е вече 8312.

През последното денонощие са оздравели 8685 пациенти с COVID-19. Общият брой на оздравелите от началото на епидемията в Украйна е 204 229.

#коронавирус #свят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници