Медицинска сестра, изкарала КОВИД: Мислех си, че няма да успея да се преборя

Медицинска сестра, изкарала КОВИД: Мислех си, че няма да успея да се преборя
A A+ A++ A

Деви Нурджандоа е 58-годишен рехабилитационен терапевт и медицинска сестра, която работи в NHS повече от 15 години.

Майката на две деца, която е родена в Мавриций и живее в южен Лондон, хванала Ковид в началото на април. Тя прекарала почти два месеца в болница.

Тя е наясно от личен опит и много доказателства, че хората от етническите малцинства са изложени на по-голям риск да бъдат изложени на вируса, заради работата или начина им на живот.

Но тя казва, че ако хората от този произход спрат да работят, нейният отдел и голяма част от болницата вероятно ще се спрат.

„Много ниски нива на кислород“

Г-жа Нурджандоа каза: "Не можем да променим много неща. Хората не могат да спрат да работят - не можем просто да затворим болницата."

Преди да дойде пандемията, тя била постоянно на крак. Сега животът се е променил напълно и тя не може да върши работата, която обича.

"Започна с лека кашлица и мислех, че ще се оправи. Но скоро след като си направих теста за коронавирус, се събудих открих екип на бърза помощ в стаята си.

„На заден план чух един от тях да казва, че нивата на кислород са ми били много ниски при 38% - когато тази цифра обикновено е около 90-те - и кръвното ми налягане също е било ниско.

„От моя опит като медицинска сестра искрено си помислих, че няма да успея“, каза тя пред Би Би Си.

Приета е в университетската болница „Кройдън“, поставена в индуцирана кома и гледана в реанимация.

Две седмици по-късно тя се буди, в болнично легло, без възможност да види семейството си.

„Моля се да се върна на работа“

Скоро осъзнала, че не усеща върховете на пръстите си и й казали, че е получила инсулт.

Г-жа Нурджандоа вече се е върнала у дома и прекарва голяма част от деня си на закрито. Тя казва, че наистина й липсва работата и иска да се върне към нея.

Все още има изтръпване на пръстите и болка в рамото.

"Няколко дни се опитвам да се разходя и просто не мога да го направя, защото съм толкова уморена. Мозъкът ми казва, че иска да направи нещо, но тялото ми няма да го направи", казва тя.

„Когато виждам колеги, които се борят да работят, чувствам, че постъпвам погрешно, като съм вкъщи.

"Всеки ден просто се моля да се върна на работа", каза тя.

Освен че иска да благодари на всички лекари и медицински сестри и друг медицински персонал, които се грижат за нея, г-жа Нурджандоа има и още едно предложение.

Тя призова министрите да помислят за това как да подкрепят фронтовия персонал на NHS тази зима.

След опита си тя казва, че всички в NHS се нуждаят от добро защитно оборудване и в идеалния случай трябва да има повече персонал, който да помогне за намаляване на натиска при работа в пандемия, тъй като здравните работници от всички среди работят изключително усилено.

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »