Изборът на нов ВСС все по-близо до финала

Изборът на нов ВСС все по-близо до финала
Мандатът на сегашния ВСС изтича на 3 октомври, а новите членове трябва да бъдат известни в края на септември, когато Народното събрание ще гласува 11- те души от своята квота. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С изслушванията на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от професионалната квота започна финалната фаза от избора.

Изслушванията са организирани от Българския институт за правни инициативи по проект „Иницатива за прозрачни съдебни назначения".

Мандатът на сегашния ВСС изтича на 3 октомври, а новите членове трябва да бъдат известни в края на септември, когато Народното събрание ще гласува 11- те души от своята квота, предаде БГНЕС.

Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд посочи, че ВСС трябва да бъде защитник на съдиите - нещо, което сегашните кадровици не правят, тъй като не взимат отношение, когато магистратите биват атакувани и коментирани публично.

Той посочи липсата на централизирано атестиране като един от основните проблеми на съдебната власт, за което вина също носел настоящият състав на ВСС.

Емилия Нашева пък обясни, че няма как независимостта да бъде постигната в условия на недостиг на средства, защото рано или късно съдебната власт опирала до искане на пари от Министерския съвет и Министерството на финансите.

Съдията от ВКС Любка Илиева-Въндева засегна необходимостта от единни критерии за кариерно израстване и добави, че е необходима по-голяма комуникация и взаимодействие с неправителствените организации.

Според Владислав Славов, бивш председател на Върховния административен съд, пък водещо трябва да бъде какво са свършили кандидатите до този момент, а не какви неща ще обясняват на предстоящите изслушвания.

Галина Пачовска - Карагьозова, която е номинирана от депутатите, подчерта на свой ред, че основното задължение на ВСС е кадровата политика.

Според нея последните изменения в закона за съдебната власт са положили добра основа, но е важно освен общите критерии да фигурират и показателите.

Новите членове на ВСС ще трябва да изберат нов главен прокурор и председател на Върховния касационен съд.

Съветът се състои от 25 членове с мандат за пет години. Тримата на най-висшите постове в съдебната власт – главният прокурор, председателят на Върховния касационен съд и председателят на Върховния административен съд, са членове по право.

Останалите 22-ма членове са изборни – 11 от тях се излъчват от Народното събрание, останалите 11 – от съдебната власт.

#Висш съдебен съвет #Български институт за правни инициативи #ВСС #Калин Калпакчиев #Владислав Славов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници