БСП иска държавата да плаща здравните осигуровки на безработните

БСП иска държавата да плаща здравните осигуровки на безработните
Янаки Стоилов е изчислил, че за покриване здравните осигуровки на безработните ще са нужни 71 млн. лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП ще настоява държавата да плаща здравните осигуровки на безработните, които са регистрирани в Бюрата по труда, обяви депутатът от левицата Янаки Стоилов на пресконференция в Монтана.

Той уточни, че преди да бъде направено подобно предложение в Народното събрание, идеята ще бъде поставена на обществена дискусия, съобщи БТА.

В момента за сметка на бюджета са само здравните осигуровки на тези безработни, които имат право на обезщетение.

Депутатът е изчислил, че за покриване здравните осигуровки на безработните ще са нужни 71 млн. лв. на година и заяви, че това са около половината от средствата, отделени за подслушване в бюджета на МВР.

Янаки Стоилов коментира, че здравните услуги за безработните и бедни хора са по-важни, отколкото подслушването на заподозрени.

Според депутата заплащането на здравните осигуровки от държавата ще покаже колко процента е в действителност безработица в България. В момента част от безработните не се регистрират на трудовата борса, тъй като нямат стимул за това - не получават обезщетения от борсата и не им се заплащат здравните осигуровки, ако са безработни.

Според Янаки Стоилов държавата създава умишлено пречки за отчитане на реалната безработица - всички безработни трябва да се наредят на едно гише в Бюрата по труда, за да потвърдят регистрацията си, съкращават се чиновници, които отчитат безработните и т.н.

Той попита защо според българската статистика безработицата в страната е 10,8%, а според европейската система „Евростат" - с 2 процента повече.

Депутатът изрази тревога от покачването на безработицата в страната през летните месеци, което никога не се е случвало през последните години.

По последни данни на НЗОК броят на здравно неосигурените е 1,3 млн., като голяма част от тях са трайно безработни. Те нямат право на безплатно лечение, а само на достъп до спешната помощ.

Според левицата обаче няма точни данни колко са некоректните платци - те варирали от 700 000 до 2 млн.

#БСП #Янаки Стоилов #безработица #здравни осигуровки #„Евростат" #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници