Скок на заразените с коронавирус по света - куп нови забрани

Скок на заразените с коронавирус по света - куп нови забрани
A A+ A++ A

Броят на заразените с коронавирус отбелязва скок в целия свят. По данни на американския университет Джонс Хопкинс броят на потвърдените случаи надхвърля 38 милиона души, над един милион са починали. В Европа редица държави затягат мерките.

От днес в Нидерландия е в сила частична карантина. Носенето на маска е задължително на обществени закрити пространства. Спешните отделения в някои болници в Амстердам, Ротердам и Хага спряха за кратко приема на пациенти поради струпване на болни и недостиг на медици.

Чехия, където коронавирусът се разпространява най-бързо в Европа, през следващите три седмици затворени остават ресторанти, барове и кафенета. Забранява се събирането на повече от шест души на едно място.

В Италия се забраняват училищните екскурзии и частните партита.

За две седмици да затворят баровете и ресторантите в североизточната част на Каталуня, призова регионалното правителство в Барселона. В Испания отново расте броят на заразените. Те вече са 900 хиляди.

От петък в Северна Ирландия ще бъде наложена пълна карантина. Строгите мерки ще останат в сила за четири  седмици, като в две от тях ще бъдат затворени  и училищата. Подобна мярка е сериозно обсъждана и в Уелс.

Русия съобщи за нов антирекорд - само за денонощие новите случаи са се увеличили с близо 14 хиляди. Въпреки това не се планира карантина в цялата страна.

Много държави съобщават за притеснителен ръст на хоспитализираните пациенти.

Париж очаква до края на идната седмица да бъдат заети 90 процента от интензивните легла. По-късно днес президентът Еманюел Макрон се очаква да обяви нови ограничения, като в градовете горещи точки вероятно ще бъде въведен вечерен час.

По-строги ограничителни, но най-вече общовалидни мерки се очакват и в Германия, където канцлерът Ангела Меркел събра за първи път от юни в Берлин министър-председателите на 16-те провинции. Канцлерът настоява за задължително носене на маски и на открити обществени места и въвеждането на вечерен час в градовете горещи точки. От 8-ми ноември влиза в сила и задължителна карантина за пристигащи от рискови зони в чужбина, обяви немското правителство.

Над 5000 новозаразени за денонощие има в Германия, най-много от април насам. Въпреки това институтът „Роберт Кох“ смята, че при спазване на противоепидемичните мерки може да се избегне неконтролируем ръст на инфекциите.

В подкрепа на това директорът на Световния лекарски съюз Франк Улрих Монтгомери заяви: "Трябва ясно да кажем на хората, носете маски, спазвайте дистанция и добра лична хигиена - само така и само заедно ще се преборим с вируса"

#коронавирус #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници