Започва гледането на промените на ГЕРБ в Изборния кодекс на ниво комисия

Започва гледането на промените на ГЕРБ в Изборния кодекс на ниво комисия
iNews
A A+ A++ A

Промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, влизат за разглеждане в парламентарната правна комисия на 1 септември, предаде БГНЕС.

С внесения законопроект за изменение и допълнение на Изобрния кодес ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Освен това чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или хартиена бюлетина. Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система. Изборите ще се произвеждат по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.

При обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден, се предлага още в проекта за изменение на кодекса. 

#правна комисия #Народно събрание #изменения #Изборен кодекс #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино