ЕЦБ ще изкупува безлимитно държавни облигации до 3 г.

ЕЦБ ще изкупува безлимитно държавни облигации до 3 г.
Президентът на Европейската централна банка Марио Драги представи дългоочаквания план за изкупуване на държавни облигации на затруднени страни от еврозоната, за да могат лихвите им да се понижат. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги представи дългоочаквания план за изкупуване на държавни облигации на затруднени страни от еврозоната, за да могат лихвите им да се понижат.

Марио Драги оповести програмата, наречена „Открити парични транзакции" (Outright Monetary Transactions - OMT), на пресконференция след месечното заседание на ЕЦБ, предаде „Дневник", позовавайки се на световните агенции.

ЕЦБ ще купува на вторичния пазар на облигации с падеж от една до три години и няма да определя количествен лимит, съобщи президентът.

Най-напред обаче страните, които искат банката да купи техни облигации, ще трябва да отправят официално молба за помощ от европейските спасителни фондове и да приемат „строги и ефективни" условия за бюджетната си политика.

Международният валутен фонд (МВФ) ще помага при контрола за спазване на тези условия от правителствата.

Марио Драги съобщи също, че ЕЦБ ще публикува седмична и месечна информация за изкупуванията на облигации.

Президентът посочи, че банката ще има същия статут като на останалите кредитори при изкупуването на дългови книжа.

Курсът на еврото в четвъртък достигна най-високото си равнище от два месеца, след като бе съобщено, че Европейската централна банка (ЕЦБ) запазва водещата си лихва на минималното равнище от 0,75 на сто.

След решението на банката, към 14:45 часа българско време единната европейска валута поскъпна до 1,2652 долара, което е най-високата й стойност от 2 юли. Към 16:45 часа еврото се 1,2596 долара.

#Марио Драги #МВФ #ЕЦБ #облигации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници