МВФ за глобалните перспективи: Най-лошото предстои

МВФ за глобалните перспективи: Най-лошото предстои
Pixabay
A A+ A++ A

Международният валутен фонд предупреди за влошаваща се икономическа перспектива догодина и по-продължителна от очакваната инфлация. Базираната във Вашингтон институция запази прогнозата си за тазгодишния растеж на световната икономика на 3,2 %, но влошава спрямо юли очакванията си за икономиката догодина. Тя ще се забави до ръст от 2,7 на сто, което е с два процентни пункта по-ниска прогноза спрямо юлската.

Международният валутен фонд предупреждава, че рискът растежът на глобалната икономика догодина да падне под два процента е една четвърт.

"Буреносни облаци се събират, политиците трябва да удържат ситуацията със силна ръка", пише в началото на доклада за глобалните перспективи, чието представяне започна във Вашингтон в рамките на есенните годишни срещи на фонда със Световната банка. Три са основните фактори за влошаващата се икономическа картина – руската инвазия в Украйна, която е причина за високите цени на енергията в Европа и поскъпването на храните; високата инфлация и натискът върху стандарта на живот и ефектите от политиката на "нулев Covid", водена от Китай.

"Най-лошото предстои. Дори и трите най-големи икономики – Съединените щати, еврозоната и Китай да останат в застой, за много хора усещането ще е за рецесия", подчертават от фонда.


Инфлацията в глобален мащаб ще достигне пика си в края на годината, но ще остане много висока по-дълго от очакваното. Тя ще започне да спада до 4,1 на сто чак през 2024-та, сочат последните оценки на фонда.

Високите потребителски цени принудиха централните банки да започнат затягане на паричната политика, но това засили долара. Заедно с покачването на лихвите това може да постави редица държави пред изпитание за погасяването на дълговите си задължения, предупреждават от фонда.

За пореден път от Вашингтон се чуват и призиви за по-активна политика в сферата на борбата с климатичните промени.

За България прогнозите на фонда, базирани на оценките на Евростат, са за ръст на икономиката от 3,9 на сто тази година и забавянето на растежа до 3% догодина. Инфлацията тази година ще бъде 12,4 %, но през 2023-та ще се забави до 5,2 на сто. Безработицата ще остане ниска, смятат още от МВФ.

#МВФ #рецесия #инфлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »