С проекта си за нова Конституцията ГЕРБ отнема правомощието на президента

С проекта си за нова Конституцията ГЕРБ отнема правомощието на президента
A A+ A++ A

С проекта си за нова Конституцията ГЕРБ отнема правомощието на президента да назначава тримата първи в съдебната система.

От управляващата партия предлагат и - освен депутатите и Министерския съвет, право на законодателна инициативата да имат и Съветите на съдиите и на прокурорите.

Проектът в голяма степен повтаря текстовете в сегадействащата Конституцията. Има известно преномериране на членовете и разместване на главите.

Сред новите предложения, които не бяха анонсирани от премиера в петък -  освен изключването на президента от процедурата за избор на  главен прокурор и председателите на двете върховни съдилища и правото на законодателна инициатива на съдебните кадровици, е премахването на институцията на Велико Народно събрание.

Приемането на нов Основен закон, промени на действащия и други промени, свързани с държавното устройство, ще може да прави обикновено НС, което,  както вече беше анонсирано и ако проектът бъде приет, ще се състои от 120 депутати.

Основните предлагани промени са в главата "Съдебна власт".

Закрива се Висшият съдебен съвет и се създават Съдийски и Прокурорски съвет. Раздвоява се и Съдебният инспекторат. Мандатите на тримата големи в съдебната власт става по 5 години, като главния прокурор ще се избира от Прокурорския съвет, а председателите на ВКС и ВАС - от Съдийския съвет.

Въвежда се индивидуална конституционна жалба, но само по отношение на закони, които нарушават права и свободи. 

Правосъдният министър вече няма да има право да предлага кандидати за главен прокурор, но пък отново поема управлението на съдебните имоти.

И според проекта за Конституция на ГЕРБ, главният прокурор ще продължи да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Нов текст  е, че той да бъде изслушван от парламента на всеки 6 месеца, но ще отговаря на въпроси по конкретни дела само с разрешение на наблюдаващия прокурор.

#ГЕРБ #Борисов #президент #Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай