Имало още виновни за потъването на „Илинден”

Имало още виновни за потъването на „Илинден”
Корабът, превозващ над 50 екскурзианти към манастира „Свети Наум", потъна за минути на 200 метра от брега на 5 септември 2009 г. и отне живота на 15 българи. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Има още виновни по случая с потъването на кораба „Илинден", когато загинаха 15 българи, обяви следователят по случая Георги Илиев.

На 5 септември 2012 г. се навършват три години от потъването на кораба „Илинден" в Охридското езеро.

Корабът, превозващ над 50 екскурзианти към манастира „Свети Наум", потъна за минути на 200 метра от брега на 5 септември 2009 година.

На 5 юли миналата година Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими по делото.

Капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор.

В началото на април тази година Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за Филевски и Баич.

Според Георги Илиев трябва да бъдат повдигнати обвинения на още няколко души за инцидента. По думите му в най-скоро време случаят ще бъде приключен и ще бъдат повдигнати обвинения.

„И двамата осъдени са виновни за смъртта на българите в Охридскоро езеро с кораба „Илинден”. Може да се предположи, че има и още виновни", каза Илиев в сряда по Дарик радио.

На въпрос защо не са повдигнати обвинения на останалите виновни за инцидента, Георги Илиев отговори: „Чакаме да има окончателен акт за влязла в сила присъда на македонската съдебна система. Съвместно с наблюдаващия прокурор по делото ще бъде извършен пълен анализ и тогава ще вземем правилно правно решение".

По думите му причината за тежкия инцидент е неправилната настройка, с претоварването на кораба и неправилното разположение на хората по плавателния съд.

„Не на последно място и късането на въжето за рулево управление, неправилните действия на капитана на кораба, след като той разбира, че въжето се е скъсало", допълни Георги Илиев.

#Илинден #кораб #Македония #Охридското езеро #Георги Илиев #Охрид #Сотир Филевски #Бранко Баич #Битоля

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници