Борисов пробва да се разграничи от Доган! Нареди студен резерв само от ТЕЦ Марица Изток II (ВИДЕО)

Борисов пробва да се разграничи от Доган! Нареди студен резерв само от ТЕЦ Марица Изток II (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Студен резерв ще се ползва при необходимост само от държавната ТЕЦ Марица Изток II. Това разпореди днес министър-председателят Бойко Борисов. Според анализатори това е начин и опит премерът да се разграничи от слуховете, че е маша в ръцете на Ахмед Доган. До момента студеният резерв се съхраняваше в ТЕЦ "Варна", който е овладян именно от почетният председател на ДПС.

Веднага след края на днешното правителствено заседание, което се проведе чрез видео връзка заради заразени с COVID-19 служители, министърът на енергетиката Теменужка Петкова отиде в парламента, за да разясни въпроса.

„Сваляш студения резерв оттук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо – само държавната ТЕЦ Марица Изток II. Ще те държа лично отговорна”, нареди Борисов на министъра.

Минути по-късно Теменужка Петкова пристигна в парламента, за да говори с депутатите от енергийната комисия.

Студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), само при необходимост и то на държавната ТЕЦ Марица Изток II, каза тя.

Петкова припомни, че в момента страната ни води преговори с Европейската комисия за въвеждането на механизъм за капацитет, който изисква премахването на студения период, а решението трябва да се прилага именно за преходния период.

„Това е една много важна тема. По този начин, от една страна, се гарантира електроенергийната сигурност на страната. Държавната ТЕЦ Марица Изток II е централата с най-голяма разполагаема мощност“, уточни министър Петкова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници