Флагманът на протестите адв. Хаджигенов пред Novinite.bg: Промяната може да бъде извършена само насила, ще затворим цялата страна

Флагманът на протестите адв. Хаджигенов пред Novinite.bg: Промяната може да бъде извършена само насила, ще затворим цялата страна
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Известният адвокат Николай Хаджигенов винаги е отстоявал своите граждански позиции, без да се съобразява с фоновия шум. Правил го е категорично, често със силни изразни средства, така че да не остане и капка съмнение в убедеността му и готовността му да ги отстоява на всяка цена. Той е един от т. нар. „отровно трио“ заедно с Велислав Минеков и Арман Бабикян. Именно тримата са сочени за лидерите на протестите в последните дни срещу кабинета на Борисов, главния прокурор Гешев, стоящите над закона и дърпащи конците Доган и Пеевски. Адвокат Хаджигенов притежава неизчерпаема енергия, която няма как да не „заразява“. Ораторските му умения също са завидни, така че не е чудно, че точно той „канализира“ най-ясно исканията и целите на протестиращите, които с всеки ден се увеличават и наброяват десетки хиляди. Ето защо Novinite.bg го потърси, за да внесем допълнителна яснота около турбулентните събития в държавата, както и за плановете и тактическите прийоми, които могат да бъдат „вадени от ръкава“.

-  Адвокат Хаджигенов, Вие наскоро осветлихте конкретните цели на протестиращите. „Съпротивата“ настоява не само за оставки на кабинета и главния прокурор, електронно гласуване, но и за свикване на Велико народно събрание, което да изкове нова Конституция. Обяснете защо е нужно това?

- Новата Конституция или драстична промяна на съществуващата са жизнено необходими, за да постигнем нужната ни промяна. В противен случай ще продължаваме да се въртим в омагьосан кръг. Конкретно – оставката на Гешев е само началото, ако не променим структурата на прокуратурата, нейното място и единоначалието на главния прокурор, за което ни е нужна и конституционна промяна. Нужна ни е нова Конституция и, за да имаме сигурна гаранция, че личността на следващия главен прокурор няма да бъде от значение. Който и да бъде избран - той ще спазва и изпълнява закона. Ако не - ще бъде сменен мигновено и разследван независимо.

- Видно е, че мнозинството от протестиращите са млади и интелигенти хора, на които им е писнало да бъдат мълчаливи свидетели на случващото се в държавата. Вие отдавна зовете за промени и сте категоричен, че такива могат да се случат само с масови протести. Сега, след като това се случва, какви трябва да са „тактическите прийоми“, за да се стигне до реални резултати?

- Не просто масови протести. Промяната може да бъде извършена само насила. Законният и правилен начин за упражняване на принуда, който не влече негативи за "насилниците" е националната стачка. Нещо, което не е правено у нас никога! Надявам се, следващата седмица да бъдем готови с организацията и да затворим цялата страна. След постигане на оставките на правителството и Гешев - следва незабавно да осигурим максимално прозрачни и публични избори с дистанционно гласуване електронно и по пощата. Последното се практикува от десетилетия в целия свят и е чудесна възможност, не само за честни избори, но и специално ще даде сигурност на по-възрастните гласоподаватели. Електронното гласуване ще даде възможност на българите в чужбина да упражнят правото си на глас.

- Освен социалните мрежи, където трудно можете да бъдете заглушени, Сашо Диков в Евроком, е единственият журналист, който перманентно Ви дава трибуна. Това ли е една от причините цяла декада народът да „спи“ и да търпи – защото медиите са в нокдаун и са оазис на задкулисието…

- Разбира се. Не напразно сме на 111-о място по свобода на словото. Овладяха съдебната власт по рецептата на Доган, купиха медиите и ги превърнаха в източник на долнопробна пропаганда.

- Как ще процедирате Вие и протестиращите, ако Борисов и Гешев не се вслушат и не хвърлят оставки?

- Изначално е ясно, че оставки няма да има доброволно. Затова ще ескалираме, затваряйки цялата страна и ще ги принудим и изгоним. Няма друг вариант. Разходките по паветата, площадите, ходенето на плаж и пиенето на кафета никога не са били опция. Хората, които пият кафета го правеха и през 2013 г. Е, и?

-  Ясно е, че разходките из централните улици само хабят енергията на протеста. Готвите невиждани стачни действия, но в какво точно ще се изразяват те?

- Последните няколко дни разходките станаха едва ли не задължителни, количеството хора в София е невероятно! Прилича на 1997г., а енергията на младите и образовани хора буквално наелектризира всичко. Така че - Стачка. Национална стачка. Затваряне на цялата страна. Държавни и общински сгради, пътища, гари, летища и пристанища. Всичко!

- Следите ли случващото се в съседна Сърбия и правите ли аналогии между властимащите там и тези у нас?

- Сходно е. Еднолично управление, огромна корупция, бедност и безнадеждност. Хората са доведени и тук и в Сърбия до отчаяние.

- Чуват се гласове, че сред протестиращите има такива, които са платени от Божков, Цветан Василев и братя Бобокови. Как бихте отговорили на подобно твърдение?

- След съобщението в този смисъл от главния каскет на републиката поисках от трибуната да вдигнат ръце хората платени от Божков. Всички вдигнаха ръце. Сега чакаме парите от Белград и от останалите олигарси. За Бобокови не бях чувал, но ще приемем всяка помощ, така да се каже - революцията струва пари. Черешови топчета, джепане, везат се униформи, байраци. Всичко това струва пари...

-  Провокатори се вклиняват винаги по време на протести. Как се справяте вие с тях?

- Справяме се успешно. Предвидено е от ден първи. Имаме много доброволци, които помагат и с това.

- Има ли революция, която е постигнала заветните си цели, без да се пролее кръв?

- Хмммм. Преди - не. Сега сме 2020 г. и имаме привилегията да се учим от грешките на другите. Нещо повече, нямаме нужда от това (от кръв, бел. ред.). Естествено, ако правителството направи още един масов побой, като на втория ден от протестите, хората ще захвърлят наметалото на цивилизоваността и ще грабнат тоягите. Но това зависи от правителството. Ние не сме там за това.

 - Как бихте обрисували, с по една дума, следните рупори на властта: Тома Биков, Антон Тодоров, Георги Харизанов, Данаил Кирилов?

- Съвременният аналог на в-к "Работническо дело". Последният обаче, особено в качеството си на правосъден министър, е чудесен пример за тоталния провал на образованието ни изобщо, а конкретно за юридическото образование е пълен потрес. Мен лично не само ме е срам, гнус ме е от подобна интелектуална и правна импотентност.

- Защо традиционните разходки с джипа на Бойко Борисов изведнъж се разредиха?

- Опасно е, явно? "Любовта" на народа към падишаха е неизчерпаема.

"Отровното трио" - Велислав Минеков, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов

-  Притеснявате ли се за себе си и своите близки, след като сте обозначен като един от лидерите на протестите?

- Умишлено протестът няма лидери, макар и не поради тази причина. Организатор, подбудител да. А на въпроса - не се страхувам. Отказвам да се страхувам. Ако трябва да умра утре, то няма да е от страх.

Позоваването на първоизточника на материала - Novinite.bg, е задължително!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »