Борисов: Стана ясно кой фабрикува компроматите

Борисов: Стана ясно кой фабрикува компроматите
МС
A A+ A++ A

Миналия петък, когато влязохме в чакалната на евро, не беше контрапротест, а се бяха събрали хора, които да поздравят правителството за свършената работа, след което мирно и тихо си отидоха. Едното беше свързано с безспорния успех на България за влизането в Чакалнята. Винаги съм бил на страната на протестиращите и съм се срещал с тях. Мъчно ми е, че разединението на нацията в момента е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци. Сутринта с Щаба имах разговори – България е единствената страна в света, която счита, че коронавирус няма и пандемията е отминала. В същото време никой нито вярва, нито мисли, нито изпълнява. Аз съм тревожен от това, кеото докторите казва, че наесен това ще ни изиграе лоша шега”.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет, цитиран от БГНЕС.

Икономическата криза идва в цял свят с огромни темпове. Нито един индикатор няма, че нещо ще се подобри, а ще става все по-лошо.

Ние към този момент нито сме спрели увеличението на доходите, нито проектите. С огромни усилия приходните агенции поддържат ниво на приходи, което ни дава възможност да не теглим заем.

Влизайки в подобна ситуация, държавата трябва да бъде много контролирана. Имам идея в тази посока, в в петък и събота има Европейски съвет, а там сме договорили много пари за България. Това е първата среща на живо и е много важна.

Така или иначе има вот на недоверие, ще го гледаме, няма да се спирам на сценаристите му и всичко, което се случи през времето – как се насаждаха в обществото какви ли не събития, които не са се случили. Никога не съм го видял Каракачанов с торбичка Била, а в обществото се насажда, че той едва ли не той идва на работа с нея.

След това направиха компромати със записи и снимки – вчера стана ясно кой ги е поръчал.

Грешно е да не забелязваме тези хора, които протестират за социални придобивки, – в други години тези хора са по Гърция или по морето на работа, заради кризата доходите им паднаха, и колкото и да се опитваме с 60/40 да им помогнем, не е същото като да работи икономиката.

Ако успеем да държим така финансите на държавата, ще успеем да завършим годината все едно сме 2018/2019 г. – това ще е максимума, който може да се постигне. Така че да се концентрираме върху справедливите искания, да мине Европейския съвет, да се видим с коалиционните партньори утре, и да видим какво правим.

Никой не може да се справи сам – виждам водачмите на протеста, познавам им ресурсите, прекрасно знам какво може да роди и Мая Манолова, и Румен Петков, и всички, които са там. Е, може да са се променили, може да са станали по-добри.

Мъчно ми е за полицаите, за невинно битите хора, виждате, че се взривяват бомби, и целта е да се окървавяват протестите, защото знаят, че видя ли кръв по улицата, веднага тръгвам – затова са и бутилките с червена боя, симулират кръв.

Когато извън България видят, че държавата е дестабилизирана, нямат доверие, няма инвеститори, всички чакат да видят какво ще стане по-нататък. Емоциите никога не са били добър съветник, България много пъти е тръгвала по такъв път и след това горчиво се е вайкала.

Дадох пример с Партийния дом – след атаката му можете да видите анализа на Световната банка – били сме еднакви с Унгария, след това 12 години следва пълен застой, и след 2009-та година се движим успоредно нагоре с Унгария.

Единствения суверен е народът, той определя какво да е управлението. Побеждавали сме много пъти само в честни избори, ясно е как се прекратява мандат. Само че с кадрите от президентството съм разочарован, и това, което видях там, не очаквах да е в такива огромни мащаби.

Така че да мине Европейският съвет и ще говорим пак.

Сега си вършете работата, ако трябва Каракачанов и Маринов идете в парламента и обяснете за ранените полицаи, но не обвинявайте хората, които имат социални искания.

Желанието им за оставка на това правителство няма да им подобри състоянието – мога да сключа договор с тях, че октомври-ноември ще им е толкова по-лошо състоянието, че мога да сключа договор с тях. При цялото ми уважение към Христо Иванов и сие, които се опитват да ми припишат участие в съдебната власт – никога не съм се виждал и не познавам никого от ВСС, за да предопределям дадено нещо, а и те никога не са говорили с мен. Да оставим съдебната власт, съдии и прокурори, да работят така, както считат за правилно.

Забранявам на Дани Кирилов да пише във Фейсбук! Не само че не е смешно, не само че ги възпалявате, но и с Христо Иванов сме работили преди.

Ще дойде време и техните избиратели ще ги попитат „а с кого ще управлявате“? – видно е как си играят с ДПС. Ние ясно сме казали – нашите партньори са партиотите.

Няма да коментирам вчерашните записи, то е ясно, че проблемът сме аз и Горанов. Що? Щото влязохме в Банковия съюз и вече не могат да се взимат такива кредити, щото всичко се наблюдава от ЕС.

Нека спазваме Конституцията и парламентарните процедури на парламентарната държава. Пазете полицаите, пазете и гражданите. Всички сме хора – когато ударят полицаи с бутилка, важи правилото да защитят колегите си, и стават грозни неща.

Чуваме, мислиме, предлагаме варианти за социално подпомагане за всяка една сфера.

Обръщам се към президента и опозицията: Предстоят тежки месеци, и ако има друго правителство, всички ще питат къде ни е единението и съгласието. Ние нищо не искаме, има няколко месеца, в които работим активно за машинното гласуване. Някой не иска да има машинно гласуване, щото при едни предстрочни избори няма да има машини. Коронавируса спря процеса, щото нищо не се търгуваше в света.

Коронавирусът не е минало, пазете се, не случайно от отличници вече сме в червените зони на почти всички държави – това си правим ние с поведението си. Нямам лостове – ако кажа, че правим КПП на протестите, ще стане страшно. Всичко е в ръцете на всеки един човек индивидуално”, завърши премиерът.



#Бойко Борисов #коронавирус #протести #компромати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »